Vabaühendus: lapsed võitlevad Jeemeni konfliktis mõlemal poolel (1)

BNS
Copy
Sõjast ja humanitaarkatastroofist räsitud Jeemen.
Sõjast ja humanitaarkatastroofist räsitud Jeemen. Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI / REUTERS

Lapsed võitlevad viis aastat kestnud Jeemeni relvakonfliktis mõlemal poolel, teatas inimõigusühendus teisipäeval, kutsudes lääneriike lõpetama relvade müümist riikidele, mis osalevad selles konfliktis.

«See sõda hävitab meie tulevikku ja hävitab meie lapsi,» ütles vabaühenduse Mwatana Inimõiguste Eest president Radhya Almutawakel Pariisis pressikonverentsil.

«Te näete lapsi kandmas relvi; nii ei olnud enne 2014. aastat,» ütles ta, tutvustades raportit inimõigusolukorrast Jeemenis.

Sanaas baseeruva vabaühenduse andmetel värvati või kasutati 2018. aastal Jeemeni konfliktis rohkem kui tuhandet last, neist 72 protsenti huthi mässuliste poolel. Laste seas oli ka tüdrukuid.

Almutawakel ütles, et Jeemeni konfliktis on hävitatud üle 2000 kooli.

«Paljudes kogukondades näete fotosid lastest, kes on viidud rindele ja tuuakse tagasi surnutena,» lisas ta.

Lapsed lähevad võitlema «mitte ainult raha pärast, vaid ka selle emotsionaalse keskkonna pärast. Nad ütlevad, et nende sõbrad on saanud surma, seega ainus reageering on minna rindele».

Jeemen langes relvakonflikti 2014. aastal, kui huthi mässulised alustasid sõjalist kampaaniat ja ajasid valitsuse pealinnast Sanaast minema.

Järgmisel aastal sekkus konflikti Saudi Araabia juhitav koalitsioon, kuhu kuuluvad ka Araabia Ühendemiraadid, vallandades humanitaarkriisi, mis on ÜRO hinnangul maailma rängim.

«Paljud riigid toetavad Saudi Araabiat ja Emiraate majanduslikel põhjustel,» ütles Almutawakel, keda ajakiri Time nimetas eelmisel aastal maailma 100 kõige mõjukama inimese seas.

«Karistamatus, mis praegu valitseb, julgustab sõdivaid pooli jätkama kohutavaid rikkumisi, hävitades Jeemeni selle käigus,» sõnas Almutawakel raportis. Tsiviilisikud hukkuvad, kuid maailma juhtriigid kõhklevad astuma pakilisi samme, mis oleksid vajalikud Jeemeni konflikti vaenupoolte sõjalise toetamise lõpetamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles