Merkeli mantlipärija sai Saksa kaitseministriks (2)

BNS
Copy
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer.
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: EPA/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli mantlipärija Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhi kohal Annegret Kramp-Karrenbauer sai täna riigi uueks kaitseministriks, vahendas valitsuse pressiteenistus.

Kramp-Karrenbaueri ehk AKK ootamatu kaitseministriks nimetamine tehti teatavaks paar tundi pärast seda, kui tema eelkäija Ursula von der Leyen valiti Euroopa Komisjoni presidendiks.

Ametissevannutamise tseremoonia leidis aset Berliinis presidendilossis, kus 56-aastane AKK protfelli üle von der Leyenilt.

«Bundeswehri mehed ja naised väärivad kõrgeimat poliitilist prioriteeti ja minu täit pühendumust,» ütles ta. «Ma olen oma suurest vastutusest teadlik ja tahan neid ootusi täita.»

ZDF teleajakirjanik Shakuntala Banerjee ütles, et Kramp-Karrenbauer võtab üle kõige keerulisema ministeeriumi juhtimise. «Võimalus võita on siin suur, aga nurjumise oht on veel suurem.»

Ajaleht Der Spiegel kirjutas, et kaitseministeerium, mida von der Leyeni ametiajal on saatnud juhtimisvigade skandaalid, võib Kramp-Karrenbaueri jaoks «miiniväljaks» osutuda.

«Aga kuna see nii on, siis pakub ministeerium talle ka võimalust tõsta oma profiili valdkondades, kus tal seda pole: välis- ja kaitsepoliitika, mis on alad, kus kantsleril on kogemust vaja,» kirjutas ajakirjanik Philipp Wittrock.

«Kantsleriamet on endiselt suur eesmärk ja kaitseministeerium võib olla talle lava enda tõestamiseks.»

Opositsionäärid kritiseerisid aga uue kaitseministri kogenematust kaitseasjades ajal, kui Bundeswehr kannatab varustuse puudumise ja alarahastuse süüdistuste all.

«Kantsler ja CDU on taas näidanud, et Bundeswehri vajadused ei huvita neid üldse,» rääkis Vabade Demokraatide esindaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann päevalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Nad kuritarvitavad kannatavat Bundeswehri oma enda väikesteks mängudeks,» kritiseeris ta.

Kramp-Karrenbauer valiti detsembris Merkeli erakonna Kristlik-Demokraatlik Liidu juhiks. Veel sel kuul ütles ta, et pole ministrikohast huvitatud ja tahab keskenduda erakonna tugevdamisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles