Maailma põhjapoolseimas asulas mõõdeti rekordilised 21 soojakraadi

Copy
Alert tervitab külastajaid vähem kui 900 kilomeetri kaugusel Põhjapoolusest.
Alert tervitab külastajaid vähem kui 900 kilomeetri kaugusel Põhjapoolusest. Foto: STEPHANIE PERTUISET / AFP / Scanpix

Maailma kõige põhjapoolsemas püsiasustusega paigas Alerti asulas Kanadas mõõdeti rekordilised 21 soojakraadi. Paik asub põhjapoolsusest vähem kui 900 kilomeetri kaugusel.

«See on üsna fenomenaalne statistika, mis on vaid üks näide sadadest teistest rekorditest, mis on sündinud globaalse soojenemise tagajärjel,» lausus Kanada keskkonnaministeeriumi meteoroloog Armel Castellan AFP-le.

21-kraadine õhusoe mõõdeti pühapäeval Alerti nimelises 82. laiuskraadile rajatud alalises sõjaväebaasis, mille ülesanne on jälgida Venemaa sideühendust. 1960. aastast tegutseb baasis ka ilmajaam.

Sõjaväelased osalemas Alertis taliõppustel.
Sõjaväelased osalemas Alertis taliõppustel. Foto: STEPHANIE PERTUISET / AFP / SCANPIX

Pühapäevasele 21-kraadisele temperatuurile järgnes esmaspäeval 20-kraadine õhusoe. «See on absoluutne rekord, me ei ole sellist asja kunagi varem näinud,» sõnas Castellan.

Tema sõnul on sellised temperatuurid nii kaugel põhjas täiesti uskumatud. «Pooleteise nädala jooksul oli meil palju kõrgem õhutemperatuur kui tavaliselt,» lisas ta.

Eelmine soojarekord, 20 kraadi Celsiuse skaalal, mõõdeti 1956. aasta 8. juulil, kuid alates 2012. aastast on Põhja-Jäämere äärde rajatud asustus näinud mitmel päeval 19-20 kraadist soojust.

Alerti keskmine juulikuine õhutemperatuur on 3,3 kraadi ning keskmine maksimumtemperatuur 6,1 kraadi.

Castellani sõnul on praeguse soojalaine toonud endaga Gröönimaa kohal paiknev erakordne kõrgrõhkkond, mis toob Põhja-Jäämerele lõunapoolset õhku.

Globaalne soojenemine mõjutab Arktikat eriti tugevalt, sest need alad soojenevad ülejäänud planeedist kolm korda kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles