USA suunab Kesk-Ameerika abirahad Venezuela opositsioonijuhi toetuseks (1)

BNS
Copy
Juan Guaidó oma poolehoidjate keskel.
Juan Guaidó oma poolehoidjate keskel. Foto: AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon suunab ligi 42 miljonit dollarit, mis oli mõeldud arenguabiks Guatemalale ja Hondurasele Venezuela opositsioonijuhi Juan Guaidó toetamiseks, selgus USA rahvusvahelise arenguabi sisedokumendist.

USAID ütles dokumendis, et Venezuela poliitiline kriis on «märkimisväärne, pakiline sündmus USA riiklike huvide seisukohast», mis vajab 41,9 miljoni dollari ümbersuunamist.

USA abiagentuuri sõnul toetatakse 19,4 miljoni dollariga «head valitsemist» Venezuelas. See raha läheb aga «ajutise valitsuse töötajatele palkade ja toetuste maksmiseks, tööga seotud reisimiseks ja teisteks kuludeks, mis on vajalikud tagama läbipaistva finantsjuhtimise süsteemi täielikku rakendamist ja teisi tegevusi, mis on vajalikud demokraatlikuks üleminekuks».

Veel kahe miljoniga toetatakse Guaidó toetajate diplomaatilisi jõupingutusi pidada läbirääkimisi president Nicolás Maduro ja tema valitsusega.

7,5 miljonit läheb sõltumatu meedia toetamiseks, et «anda Venezuela rahvale kallutamata ja filtreerimata uudisteallikad», märgiti dokumendis.

Ülejäänud summad lähevad mitmesugustele tegevustele, seal hulgas inimõigusühenduste tugevdamiseks, valimiste vaatlemiseks ja kodanikuühiskonnale.

USA eraldas 2018. rahandusaastal ligi 149 miljonit dollarit Guatemalale ja 112 miljonit Hondurasele, et vähendada migratsiooni põhjuseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles