Vene saatkond taunis Reinsalu avaldust Malaisia lennuki allatulistamise kohta (23)

BNS
Copy
Venemeelne separatist MH17 allakukkumise kohas 2014. aastal.
Venemeelne separatist MH17 allakukkumise kohas 2014. aastal. Foto: MAKSIM ZMEJEV / Reuters / Scanpix

Venemaa suursaatkond Tallinnas taunis välisminister Urmas Reinsalu Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamise aastapäeval tehtud avaldust, milles Reinsalu kutsus Venemaad tunnistama oma rolli selles tragöödias.

«Venemaa peab võtma omaks oma rolli selles tragöödias ja tegema käimasoleva uurimise raames täielikku koostööd,» ütles Reinsalu kolmapäeval.

Suursaatkonna hinnangul tuleb selliseid avaldusi, milles Venemaa on juba ette süüdlaseks kuulutatud, hinnata kui katseid mõjutada erapooletut uurimist ja analüüsi.

«Tuleb toonitada, et vaatamata sellistele avaldustele on Venemaa säilitanud omalt poolt igakülgse valmisoleku koostööks, et selle koletu kuriteo tõelised süüdlased välja selgitada,» märkis suursaatkond oma avalduses.

Suursaatkonna hinnangul on see ülesanne täiesti jõukohane, kui jätta sellest välja poliitilised ja propagandistlikud lähenemised.

Rahvusvaheline uurimine selgitas välja, et Malaysia Arlinesi lennuk tulistati 2014. aasta 17. juulil alla Venemaal valmistatud BUK-raketiga Ukraina separatistide kontrollitud aladelt. Lennuki pardal olnud 298 inimest hukkus. Ohvritest 196 olid hollandlased ja 36 austraallased.

Holland ja Austraalia peavad MH17 allatulistamise eest vastutavaks Venemaad.

Juunis esitasid rahvusvahelised uurijad tagaselja süüdistuse Vene kodanikele Igor Girkinile, Sergei Dubinskile ja Oleg Pulatovile ning Ukraina kodanikule Leonid Hartšenkole. Kõik neli on seotud Ida-Ukraina mässulistega.

Venemaa on seotust juhtunuga eitanud ja president Vladimir Putini sõnul ei ole Moskva süüst tõendeid.

Malaisia toetus lennuki allatulistamise uurimisele on sattunud kahtluse alla, kuna riigi peaminister Mahathir Mohamad nimetas Moskva süüdistamist «poliitiliselt ajendatuks».

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles