Kreml kaalub Putini võimul hoidmiseks põhiseaduse muutmist (9)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Kreml tõstatas võimaluse Venemaa põhiseaduse muutmiseks pärast seda, kui duumaspiiker oli teinud ettepaneku suurendada riigiduuma õigusi.

Duumaspiiker Vjatšeslav Volodini välja pakutud ideed põhiseaduse muutmiseks annaks parlamendile õiguse öelda sõna sekka valitsuse moodustamisel.

Kremli kõneisiku Dmitri Peskovi sõnul leidsid mõtted «laialdast vastukaja ning võetakse arutlusele».

Kuigi president Vladimir Putin on öelnud, et ei kavatse muuta põhiseadust, et jääda presidendiks pärast teise järjestikuse ametiaja lõppu 2024. aastal, on nõunikud otsinud mooduseid, kuidas Putini võimuperioodi pikendada.

Kreml kaalub valimissüsteemi muutmist nii, et valitsusparteile Ühtne Venemaa jääks kontroll parlamendi alamkoja üle pärast 2021. aasta duumavalimisi. Ühtse Venemaa toetus on näidanud järjepidevat langustrendi.

Potentsiaalselt võivad muudatused tähendada, et kaalutakse Putini rollivahetust, kus ta võiks võtta endale peaministri ametikoha koos laiendatud põhiseaduslike õigustega, mis muudaks valitsusjuhi positsiooni presidendi omast tugevamaks.

Duumaspiiker Volodin väitis eile väljaandes Parlamentskaja Gazeta ilmunud arvamusloos, et Venemaa peab saavutama vajaliku tasakaalu seadusandliku ja täidesaatva võimu vahel.

See tähendab tema sõnul, et parlamendisaadikutel peab olema minimaalselt õigus valida valitsuse ministreid. Taoline samm eeldaks aga põhiseaduse muutmist. Praegu hääletab duuma ainult peaministri ja tema valitud meeskonna heakskiitmise üle.

Volodini väitel sooviks ta teha põhiseadusse siiski ainult väiksemaid muudatusi, mis ei muudaks fundamentaalselt jõudude tasakaalu Venemaal. Samuti ei tõstatanud Volodin artiklis Putini järeltulija küsimust.

Kuigi valitsusmeelsed duumasaadikud olid enamuses Volodini idee taga, manitses üks Ühtse Venemaa saadik ettevaatusele ning Kremli inimõiguskomisjoni juht Mihhail Fedotov teatas, et on vastu igasugusele põhiseaduse muutmisele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles