Geeniuuringute abil vabastati USA-s 20 aastat vangis istunud mees

Copy
Geenigenealoogia abil süüst vabastatud Christopher Tapp, kes oli mõistetud 30 aastaks vangi vägistamise ja mõrva eest, mida ta ei sooritanud.
Geenigenealoogia abil süüst vabastatud Christopher Tapp, kes oli mõistetud 30 aastaks vangi vägistamise ja mõrva eest, mida ta ei sooritanud. Foto: AP / Scanpix

USA-s vabastati eile esimeses omataolises juhtumis süüst 20 aastat vangis istunud mees, sest geenitesti põhjal koostatud sugupuude abil leiti tegelik süüdlane.

Christopher Tapp (43) oli kandnud 20 aastat oma 30-aastasest vanglakaristusest 1996. aasta vägistamise ja mõrva eest.

Eile vabastas Idaho osariigi kohus ta täielikult süüst, kuivõrd geenitest, mille abil mullu tuvastati ka niinimetatud Golden State Killer, paljastas tegeliku süüdlase.

«See on uus elu, uus algus, uus maailm minu jaoks ja ma naudin sellest igat päeva,» ütles Tapp kohtuistungi järel.

Tappi vabastamine tuli pärast seda, kui politsei vahistas mais geenitesti abil teise kahtlusaluse Brian Drippsi, kes tunnistas end ise süüdi.

Geenigenealoogia kasutamine pälvis tähelepanu läinud aasta aprillis, kui selle abil leiti kurikuulus sarimõrvar, kes osutus endiseks politseinikuks Joseph James DeAngeloks.

Alates sellest on lahendatud veel umbes 70 juhtumit, kasutades kuritööpaikadest leitud DNA-d ja võrreldes seda genealoogialehekülgede andmebaasidega.

USA-s on laialt populaarsust kogunud veebilehed, mis teevad DNA-teste ja aitavad inimestel leida nende kaudu kaugeid sugulasi.

Andmebaaside kaudu saavad politseinikud leida ka inimesi, kes kelle DNA on sarnane sündmuspaikadelt leituga ja kes võivad seega olla süüdlaste sugulased.

Tappi juhtum on esimene, kus seda meetodit on kasutatud kellegi süütuse tõestamiseks.

1998. aastal mõisteti Tapp 30-aastaks vangi tuginedes ainult tema ülestunnistusele, mille ta hiljem tagasi võttis.

2017. aastal vabastati ta vanglast kokkuleppe alusel, kuid mõrvasüüdistusest ei loobutud.

Aasta hiljem palusid ta advokaadid luba testida ohvri, Angie Dodge'i, magamistoast leitud spermat. Genealoogiline uuring viis uurijad Brian Drippsini, kes elas Dodge'ist ületee ja tunnistas roima üles, kui politsei võrdles tema äravisatud konilt leitud DNA-d kuritööpaigast leituga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles