USA välisminister: uiguuride kohtlemine on «sajandi plekiks»

Copy
USA välisminister Mike Pompeo peab kõne Washingtonis toimunud usuvabaduse konverentsil.
USA välisminister Mike Pompeo peab kõne Washingtonis toimunud usuvabaduse konverentsil. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo nimetas Hiina valitsuse tegevust uiguuride osas «sajandi plekiks» ning süüdistas Pekingit teiste riikide survestamises, et nad ei võtaks osa USA-s toimuval usuvabaduse konverentsil.

«Hiina on koduks ühele kõige kohutavamale inimõiguste kriisile meie ajal; see on tõesti sajandi plekiks», ütles Pompeo Washingtonis toimunud rahvusvahelise konverentsi viimasel päeval.

Pompeo ütles ka, et Hiina valitsuse ametnikud proovisid meelitada riike mitte osa võtma kolmepäevasest üritusest, mida ta korraldas.

«Kas see sobib kokku usuliste tõekspidamiste garantiiga, mis on Hiina põhiseaduses selgelt välja toodud?», küsis välisminister.

Pompeo ütles sel nädalal, et rohkem kui sajale välisdelegatsioonile saadeti kutse osaleda konverentsil. Ta kiitis neid riike, kes pidasid Hiina survele vastu ning lisas, et «kui sa loobusid osalemisest sellel põhjusel, siis me võtame seda arvesse».

Välisminister aga hoidus kindlate riikide nimetamisest. «Me teame, et Hiina valitsus kutsus üles riike mitte osalema». Pompeo möönis aga, et ei saa öelda kindlat numbrit, mitme riigi osalust Hiina valitsus vältida aitas.

Pompeo sõnavõtt tuleb ajal, mil USA president Donald Trump kohtus Valges Majas usulise tagakiusamise ohvritega riikidest, nagu Hiina, Türgi, Põhja-Korea, Iraan ja Myanmar.

USA president Donald Trump kohtumas usulise tagakiusamise ohvritega.
USA president Donald Trump kohtumas usulise tagakiusamise ohvritega. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

Hiina valitsus lükkas tagasi aga väite, nagu nad rikuksid usuvabadusi ja inimõigusi. «Hiinas sellist situatiooni nagu nii-öelda usuline tagakiusamine ei eksisteeri», ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang pressikonverentsil Pekingis.

«Me nõuame, et Ameerika Ühendriigid jälgiksid õigesti Hiina usupoliitikaid ning usulist vabadust Hiinas ning lõpetaks usu kasutamise õigustusena sekkuda teiste riikide asjadesse».

ÜRO inimõiguste nõukogu 22 riiki kutsusid sel kuul üles Hiinat lõpetama uiguuride tagakiusamine Xinjiangi regioonis, kus ÜRO ekspertide ja aktivistide sõnul hoitakse vähemalt üht miljonit moslemit kinnipidamisasutustes.

Trump on siiani aga hoidunud sanktsioonide kehtestamisest uiguuride kohtlemise eest. Washingtoni ja Pekingi suhted on pingelised alates eelmisest aastast, mil Trump kehtestas tollimaksud osadele Hiinast tulevatele kaupadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles