ÜRO jõudis Jeemeni mässulistega leppele toiduabi kohaletoimetamiseks

Copy
Huthimässuliste toetaja Sanaas.
Huthimässuliste toetaja Sanaas. Foto: mohammed huwais / AFP

ÜRO teatas neljapäeval, et jõudis Jeemeni mässulistega leppele toiduabi kohaletoimetamiseks muu hulgas Sanaasse, kuid ka teistesse sisside valduses olevatesse piirkondadesse.

Maailma Toiduprogrammi (WFP) juhi David Beasley sõnul saavutati huthimässulistega lepe, mis võimaldab kiiresti toimetada toiduabi sisside valduses olevasse pealinna Sanaasse.

"Ma võin kinnitada, et toimus märkimisväärseid edasiminekuid," kinnitas Beasley ÜRO Julgeolekunõukogule.

ÜRO külmutas toiduabi toimetamise huthimässuliste valduses olevatele aladele, sest kahtlustati, et see ei jõua tõeliste abivajajateni.

Jeemeni mässulised saatsid mais tagasi WFP toiduabisaadetise, mis pidi toitma umbes 100 000 näljahäda veerel jeemenlast. ÜRO ja sisside tüli keskmes oli süüdistus, et mässulised varastavad suure osa humanitaarabist endale ja kasutavad miljoneid rahvusvahelistelt doonoritelt saadud dollareid oma sõjamajanduses.

"Jeemenis elab umbes 30 miljonit inimest ja rohkem kui kaks kolmandikku nendest kannatab toidupuuduse all. See on 20 miljonit last, naist ja meest. Tegemist on ränga ja aina halveneva humanitaarolukorraga," hoiatas Beasley neljapäeval.

Mais teatas ÜRO mässuliste lahkumisest nii Hodeidast kui kahest lähedalasuvast sadamast, kuid valitsus süüdistas huthisid ainult taandumise teesklemises, öeldes, et piirkondades anti kontroll oma liitlastele.

Juunis kinnitas Taani kindral Michael Lollesgaard, et huthi võitlejaid ei ole kõigis kolmes sadamas.

ÜRO loodab, et olukorra deeskaleerumine Hodeidas võimaldab hädavajaliku toidu- ja meditsiiniabi jõudmise miljonite inimesteni Jeemenis.

ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas esmaspäeval ühehäälselt pikendada relvarahu vaatlusmissiooni Jeemeni sadamalinnas Hodeidas kuue kuu võrra 2020. aasta 15. jaanuarini.

Julgeolekunõukogu kutsus ka ÜRO peasekretäri saatma Jeemenisse täismahus vaatlejate missiooni. Mandaat on antud 75 inimesele, kuid praegu on kohapeal ainult 20 vaatlejat.

Esmaspäeval heakskiidetud dokumendis rõhutatakse, et ÜRO missioon peab jälgima relvarahust kinnipidamist Hodeida piirkonnas ja relvakonflikti vaenupoolte üksuste vastastikku tagasitõmbamist Hodeida linnast ning Hodeida, Salifi ja Ras Issa sadamatest.

Samuti kutsuti 2018. aasta lõpus Stockholmis sõlmitud Hoideida kokkuleppega seotud kõiki osapooli toetama ÜRO jõupingutusi, tagades vaatlejate julgeoleku ning nende ja varustuse takistusteta liikumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles