Türgi korraldas pärast diplomaadi tapmist Kurdistanis õhurünnaku

BNS
Copy
Sündmuskoht Arbilis
Sündmuskoht Arbilis Foto: SAFIN HAMED / AFP

Türgi korraldas neljapäeval vastuseks oma diplomaadi tapmisele Iraagi Kurdistanis piirkonnale õhurünnaku, teatas kaitseminister Hulusi Akar. 

Kolmapäeval tapeti Kurdistani pealinnas Arbilis ühes restoranis Türgi asekonsul ja veel kolm inimest. Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud, kuid paljud Iraagi eksperdid on viidanud võimalusele, et rünnaku võis korraldada Türgis keelustatud separatistlik Kurdistani Töölispartei (PKK).

«Pärast kurja rünnakut Arbilis alustasime kõige keerukamat õhuväeoperatsiooni Qandilis ja andsime PKK terroriorganisatsioonile tõsise hoobi,» ütles Akar avalduses. 

Hävitati sihtmärke nagu terroristide relvapositsioonid, magamiskohad, peidikud ja koopad, lisas ta. 

«Meie võitlus terrorismiga jätkub üha kindlameelsemalt viimase terroristi kõrvaldamise ja meie märtrite vere eest tasumiseni,» lausus kaitseminister. 

Türgi on alustanud suurt sõjalist pealetungi Iraagi mägipiirkonnas, et juurida välja PKK võitlejate redupaigad.

Türgis, USA-s ja Euroopa Liidus terrorirühmituseks liigitatud PKK on Türgi keskvalitsuse vastu võidelnud alates 1984. aastast ning sel on üksikud baasid ka Iraagi Kurdistanis. 

Iraagis on viimastel kuudel korraldatud mitu raketirünnakut diplomaatilistele missioonidele, sealhulgas USA ja Briti suursaatkondadele Bagdadi nõndanimetatud rohelises tsoonis. 

USA andis mais kogu oma Bagdadi suursaatkonna ja Arbili konsulaadi mittehädavajalikule personalile korralduse riigist lahkuda. 

Juunis aga kogunesid protestijad Bahreini suursaatkonna ümber Bagdadis. 

Iraagi võimud, mis on pärast võidukuulutust äärmusrühmituse Islamiriik üle 2017. aastal suhtelist rahu nautinud, on lubanud saatkondi kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles