Miks ei taha Boris Johnson rääkida vene päritolu miljardäri kindluses peetud peost? (5)

Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: George Cracknell Wright / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Suure tõenäosusega uueks Ühendkuningriigi peaministriks tõusev Boris Johnson pole valmis jagama informatsiooni eelmisel aastal vene päritolu miljardäri Itaalias asuvas kindluses peetud peo kohta.

Johnson osales eelmise aasta aprillis, ise välisminister olles, Itaalias Perugias asuvas Palazzo Terranovas terve nädalavahetuse kestnud peol. Palazzo Terranova on taastatud kindlus, mille omanikuks on vene päritolu miljardär ja meediamogul Jevgeni Lebedev.

Ajalehtede London Evening Standard ja The Independent omanik Lebedev on tuntud kui glamuursete pidude korraldaja, kes kutsub külalisteks maailma rikkaid ja kuulsaid.

Välisministeeriumile esitatud aruandes teatas Johnson, et ööbis Lebedevi juures eelmise aasta 28. aprillil. Dokumenti täites tegi endine välisminister linnukese lahtrisse, kus oli kirjas, et ta reisis koos kaaslase, pereliikme või sõbraga.

Johnson ei andnud aga edasist informatsiooni selle kohta, kus ta oli, kellega ta seal viibis ega ka külaskäigu eesmärgi kohta. Väidetavalt oli tegemist tema neljanda külaskäiguga Lebedevi juurde viimaste aastate jooksul.

Jevgeni Lebedev.
Jevgeni Lebedev. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Scanpix

The Guardian küsis korduvalt Johnsonilt reisi kohta kommentaare ning täpsustada ka seda, kas ta võttis endaga kaasa turvameeskonna. Nimelt on Briti välisministri ametikoht üks vähestest, millega kaasneb ööpäevaringne politsei kaitse. Johnson pole aga pidanud vajalikuks olukorda täpsustada.

Guardian rääkis mitme Briti diplomaadi ja ametnikuga, kes ütlesid, et Johnson oli välisministrina liiga distsiplineerimatu, üleannetu ja ebamäärane ning et see ei tekita usaldust selle suhtes, et ta suudaks peaministrina hästi hakkama saada.

Ühe allika sõnul ei valmistunud ta kohtumisteks piisavalt ning see pisendas Ühendkuningriigi rolli olulistes kõnelustes Süüria ja Liibüa teemadel. Samuti olla ta eelistanud põhjalikkusele mugavust. Allikad kahtlevad tõsiselt Johnsoni võimekuses valitsust juhtida.

Itaaliasse reisis Johnson ajal, mil ta oli tugeva poliitilise surve all – toona olid Briti välisministeeriumi käed tööd täis Salisbury närvimürgirünnakute tõttu, mis ajasid Londoni ja Moskva tõsiselt tülli. On ebatavaline, et kõrgel kohal teeniv minister üksinda reisib. Samas ei soovinud välisministeerium ega ka politsei öelda, kas Johnson rikkus protokollireegleid ja reisis Itaaliasse ilma julgestuseta.

Salisburys korraldati eelmisel aastal närvimürgirünnak.
Salisburys korraldati eelmisel aastal närvimürgirünnak. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Samal ajal oli tähelepanu keskmes ka võõrustaja Lebedev, kes oli äsja müünud 30 protsenti oma ajalehtedest investorile, kellel on tugevad sidemed Saudi Araabiaga. Praegu on käimas Briti kultuuriministri Jeremy Wrighti algatatud uurimine seoses võimalike konkurentsireeglite rikkumisega.

Lebedevi esindajad ütlesid Johnsoni külaskäigu kohta, et toonane välisminister käis tõepoolest Itaalias ajavahemikul 27.-29. aprill 2018. Väidetavalt oli ta üks paljudest külalistest, kuid erinevalt paljudest teistest ei kasutanud Johnson transpordiks Lebedevi eralennukit. Rohkem kommentaare ei jagatud.

Endine leiboristide valitsuskabineti liige Ben Bradshaw ütles, et Johnsoni puhul on selles olukorras vastuste eest puiklemine vastuvõetamatu. «Boris Johnson ei saa selles küsimuses kriitika eest põgeneda. Kui ta külastas Jevgeni Lebedevi kodu ilma julgestusmeeskonnata, siis oleks tegu erakordse vastutustundetusega,» sõnas Bradshaw.

Ta lausus: «See lisaks veelgi kahtlusi tema valmisolekule peaministriks saada ja meie rahvusliku julgeoleku üle järelvalvet teostada. Johnson peaks selgitama, miks ta sinna peole läks ja kas tema ihukaitsjad olid sel ööl temaga.»

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS / Scanpix

Politsei on öelnud, et nemad ei saa välisministri julgeolekuga seonduvat arutada: kui nad hakkaksid kinnitama või eitama julgestusmeeskonna osalust teatud reisidel, siis võiks see mõjutada julgeolekut ja -operatsioone tulevikus.

Üks Lebedevi pidudega kursis allikas ütles Guardianile, et oligarhil on kombeks korraldada pidusid, kus külaliste metsikust käitumisest saab omaette vaatemäng ning tuntud ja tähtsad inimesed teevad väga rumalaid asju.

Lebedevil on koer, kelle nimi on Boris. See on omakorda tekitanud spekulatsioone, et loom sai nime vana sõbra Johnsoni järgi. Väidetavalt said Lebedev ja Johnson sõbraks ajal, mil viimane oli Londoni linnapea.

Dokumentide põhjal käis Johnson Londoni linnapeana Lebedevil kahel korral külas. Üks külaskäik leidis aset 2014. aasta oktoobris. Siis maksis Lebedev Johnsoni lendude ja taksosõidu eest. Ka varem oli Johnson ärimeest külastanud, kuid siis tegi ta seda oma sõnul isiklikel põhjustel.

Aleksandr Lebedev.
Aleksandr Lebedev. Foto: Maxim Šemetov / REUTERS / Scanpix

Jevgeni Lebedev sündis 1980. aastal Moskvas, kuid kolis Londonisse kaheksa-aastaselt, sest tema KGBs töötanud isa Aleksandr Lebedev saadeti Ühendkuningriigi pealinna tööle. Londonis tegutses Aleksandr Lebedev KGB heaks, kuid kandis ametlikult majandusatašee ametinimetust.

Jevgeni Lebedevile kuuluvad ajalehed London Evening Standard ja The Independent ning telekanal London Live. Lebedevil on Briti kodakondsus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles