Iraani väitel tulistas USA alla enda drooni

Copy
USS Boxer.
USS Boxer. Foto: CRAIG Z. RODARTE / AFP / Scanpix

USA teatas eile, et nende sõjalaev USS Boxer tegi eile Hormuzi väina kohal kahjutuks Iraanile kuuluva drooni. Iraan on aga intsidendi toimumist eitanud ja väitnud, et kõik nende droonid jõudsid turvaliselt maale.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Liu Jie / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Esmalt teatas vahejuhtumist eile USA president Donald Trump, kelle sõnul tuli droon laevast 900 meetri kaugusele ega allunud korraldustele eemalduda. Trumpi sõnul hävitati droon täielikult. President ütles, et mehitamata õhusõiduk ohustas USA laeva ja selle meeskonda ning kutsus üles teisi riike taunima Iraani katseid navigatsioonivabaduse ja kaubanduse piiramiseks.

Trumpi administratsioon on kutsunud liitlasi osa võtma mereturvalisuse algatusest, mis kaitseks Hormuzi väina. Trumpi kandidaat kaitseministri kohale Mark Esper ütles teisipäeval, et operatsioon Sentinel hõlmaks passiivset patrullimist Hormuzi väinas ning oleks mõeldud Iraani ja sealse revolutsioonilise rahvuskaardi heidutamiseks.

Iraan tuli aga lagedale täiesti teistsuguse versiooniga. Asevälisminister Abbas Araghchi teatas Twitteris: «Me pole kaotanud ühtegi drooni Hormuzi väinas ega kuskil mujal. Ma muretsen, et USS Boxer tulistas kogemata alla hoopis enda drooni.»

Javad Zarif.
Javad Zarif. Foto: Drew Angerer / AFP / Scanpix

New Yorgis ÜROd külastanud Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ütles samuti, et riik pole teadlik ühegi drooni kaotamisest.

Pentagon teatas oma avalduses, et USS Boxer tegutses kaitse-eesmärgil drooni vastu, kuid ei täpsustanud õhusõiduki päritoluriiki.

Pentagoni pressiesindaja Jonathan Hoffman ütles kirjalikus avalduses, et mehitamata õhusõiduk lähenes USS Boxerile ja viibis juba ohtlikus kauguses. «Laev tegutses drooni vastu otsustavalt, et kindlustada laeva ja selle meeskonna turvalisus,» kirjutas Hoffman.

Kuigi Pentagoni avalduses polnud mainitud seda, kuidas droon kahjutuks tehti, siis ABC Newsi andmete kohaselt tehti seda elektrooniliselt, mitte tulistades. Drooni tõid alla USA merejalaväe 11. ekspeditsiooniüksuse võitlejad. USS Boxeri pardal viibivatest sõjaväelastest moodustavad suurema osa just merejalaväelased.

Merejalaväelane USS Boxeri pardal.
Merejalaväelane USS Boxeri pardal. Foto: HANDOUT / REUTERS / Scanpix

Hiljuti tulistas Iraan alla USA luuredrooni Global Hawk RQ-4, mis nende sõnul lendas Iraani territoriaalvete kohal. Kuigi algselt plaanis USA vastata raketirünnakuga, siis Trump otsustas selle viimasel hetkel ära jätta. Selle peale ütles Zarif, et riigid olid konfliktist mõne minuti kaugusel.

Zarif sõnas: «Usun, et president Trump näitas ettenägelikkust, kui ta ei nõustunud talle antud soovitustega alustada vasturünnakut. Ta sai informatsiooni, et sõda Iraaniga ei tule lühike.»

Eile teatas Iraan veel, et nende revolutsiooniline kaardivägi hõivas võõrpäritolu aluse ja pidas kinni selle 12-liikmelise meeskonna väidetava naftasmugeldamise eest. Hiljem avaldati video, millelt võis näha, et tegu oli Araabia Ühendemiraatide päritolu laevaga, mis Iraani vetes nädalavahetusel kadunuks jäi. Zarifi sõnul oli laev küllaltki väike ning see peeti kinni rutiinse patrulli käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles