Tokyo ja Souli tüli süveneb, Jaapan kutsus välja Lõuna-Korea suursaadiku

Copy
Jaapani välisminister Taro Kono (vasakul) reedel võtmas välisministeeriumis vastu Lõuna-Korea suursaadikut Naw-gyam Pyo'd.
Jaapani välisminister Taro Kono (vasakul) reedel võtmas välisministeeriumis vastu Lõuna-Korea suursaadikut Naw-gyam Pyo'd. Foto: AP/Scanpix

Jaapani ja Lõuna-Korea tüli, mis sai alguse sõjaaegset sunnitööd puudutavatest kohtuasjadest, on süvenemas, Tokyo kutsus reedel välja Lõuna-Korea suursaadiku. 

Reedel pani end Soulis Jaapani saatkonna ees põlema üks seitsmekümnendates eluaastates mees, kelle äi oli Jaapani sõjaaegse sunnitöö ohver.

Samal päeval kutsus Jaapani välisminister Taro Kono Tokyos välja Lõuna-Korea suursaadiku, et esitada protest Souli keeldumise vastu liituda vaidluse lahendamiseks arbitraažikoguga.

Kono ärgitas Souli «rakendama otsekohe parandavaid meetmeid», mis puudutavad Lõuna-Korea ülemkohtu käsku, et Jaapani firmad maksaks sunnitööohvritele hüvitist.

Tokyo palus Lõuna-Koreal nõustuda neljapäevaks arbitraažikogusse minemisega.

Välisminister Kono ütles Lõuna-Korea suursaadikule, et tähtaja möödalaskmine on «sügavalt kahetsusväärne». «Nõuame tungivalt, et Lõuna-Korea valitsus rakendaks otsekohe parandavaid meetmeid», ütles Kono.

Ta siunas ka Souli «erakordse ebaviisakuse» eest seoses ettepanekuga, et Jaapani ja Lõuna-Korea firmad looksid ühise kompensatsioonifondi.

Jaapani hinnangul lahendati sõjaaegset sunnitööd puudutav tüli 1965. aasta leppega, millega normaliseeriti riikide suhted ja millega Jaapan pakkus Lõuna-Koreale odavaid abilaene.

Tokyo hoiatas ka, et rakendab vaidluse osas «vajalikke meetmeid».

Lõuna-Korea välisministeerium teatas Kono sõnavõtu peale, et Tokyo peaks küsimusele tõeliselt punkti panemiseks «püüdma parandada korealastest ohvrite valu ja haavu».

Lõuna-Korea presidendipalee teatas omakorda, et Jaapani väited selle kohta, et Soul rikub rahvusvahelist õigust, on «lihtsalt valed» ja ärgitas Tokyot «loobuma põhjendamatutest ekspordipiirangutest ja kommentaaridest ning meetmetest, mis võivad olukorda hullemaks teha».

Jaapan kehtestas juunis karmid piirangud Lõuna-Korea tehnoloogiafirmade jaoks tähtsate ekspordiartiklite sisseveole, põhjendades seda usalduse kaotusega suhetes Souliga. Tokyo süüdistas Lõuna-Koread ka Jaapanist riiki imporditud tundlike materjalide nõuetele mittevastavas käsitsemises.

Souli hinnangul on tegemist Tokyo vastusammudega mitmele Lõuna-Korea kohtuotsusele, millega kästakse Teise maailmasõja ajal sunnitööd kasutanud Jaapani firmadel lõunakorealastest ohvritele hüvitist maksta.

Ekspertide sõnul võivad Tokyo seatud ekspordipiirangud tõsiselt kahjustada globaalset tehnoloogiasektorit ja tõsta hindu tarbijatele. 

Soul on ähvardanud kaubanduspiirangu lahendamiseks pöörduda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) poole ja ärgitanud küsimusse sekkuma ka Washingtoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles