Merkel oma tervise kohta: loodan, et elu jätkub ka pärast poliitikast taandumist

Copy
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel andis täna suure pressikonverentsi.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel andis täna suure pressikonverentsi. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel andis täna enne suvepuhkusele minekut traditsioonilise pressikonverentsi. Arusaadavalt oli poliitika asemel kõige põletavamaks teemaks hoopis Merkeli tervis.

Viimase kuu aja jooksul on Merkel jäänud kolmel korral kaamerate ette pealtnäha hirmuäratavate värisemishoogudega, kuid pressikonverentsil keskendus ta taas rahva rahustamisele.

«Mõistan küsimusi minu tervise kohta ja olen vastuse juba andnud,» sõnas kantsler. «On oluline, et pühendan end valitsusjuhi tööga kaasnevale vastutusele. Ma ütleks lihtsalt seda: olete mind kaua tundnud ja ma saan selle ülesandega hakkama,» rahustas Merkel.

Sel nädalal 65-aastaseks saanud kantsler tõi välja, et ta on ka inimesena hea tervise säilitamisest huvitatud.

«Nagu olen öelnud, siis lõpetan töö poliitikas 2021. aastal, aga loodan, et elu jätkub ka pärast seda. Sooviksin seda jätkata tervislikult,» lausus Merkel traditsioonilisel suvisel kantsleri pressikonverentsil. Esimesena hakkas selliseid üritusi korraldama aastatel 1982-1998 ametis olnud kantsler Helmut Kohl.

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Merkeli tervis on aga suvel olnud Saksamaal tähtsaim jututeema. Esimest korda nähti Merkelit värisemas juunis Ukraina president Volodõmõr Zelenskõid tervitades. Toona ütles kantsler, et selle põhjustas palavus ning pärast kolme veeklaasi kummutamist tundis ta end taas hästi.

Teine vappumishoog toimus vaid 10 päeva hiljem, mil Merkel osales koos president Frank-Walter Steinmeieriga uue justiitsministri ametisse nimetamise tseremoonial.

Kuna üritus toimus siseruumis, ei saanud sel korral põhjenduseks tuua kuumust. Merkel ütles ära ka talle pakutud veeklaasist. Hiljem teatati, et teise värisemishoo põhjus oli psühholoogiline ning selle kutsus esile mälestus esimesest juhtumist. Viimati tabas kantslerit värisemishoog eelmisel nädalal Soome peaministri Antti Rinnega kohtudes.

Terviserikete tõttu tehti päev pärast Soome peaministri võõrustamist toimunud tseremoonial protokollis muudatus ning Merkel ja Taani peaminister Mette Frederiksen istusid hümnide ajal nende jaoks poodiumile paigaldatud toolidel. Väidetavalt oli muudatus kantsleri isiklik soov.

Merkel ja Mette Frederiksen Berliinis toimunud tseremoonial.
Merkel ja Mette Frederiksen Berliinis toimunud tseremoonial. Foto: Snapshot/Florian Boillot / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Merkel kritiseeris Trumpi

Tervise kõrval võeti tänasel pressikonverentsil teemaks ka päevapoliitika. Merkel kritiseeris teravalt USA president Donald Trumpi, kes on ksenofoobsete säutsude tõttu sattunud suure skandaali keskmesse.

Saksamaa kantsleri sõnul lähevad Trumpi säutsud vastuollu sellega, mis Ameerika suureks teeb. Merkel väljendas solidaarsust Ühendriikide Demokraatliku Partei nelja naissoost kongresmeniga, keda USA president häälekalt kritiseeris.

«Ma distantseerin end neist rünnakutest ja tunnen solidaarsust naistega, keda rünnati,» ütles Saksa valitsusjuht. Merkeli hinnangul tugineb Ameerika tugevus just sellele, et eri päritolu inimesed teevad selle riigi suureks.

Trumpi rünnaku ohvriks langenud demokraadid. Vasakult: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez ja Rashida Tlaib. 
Trumpi rünnaku ohvriks langenud demokraadid. Vasakult: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez ja Rashida Tlaib. Foto: JIM LO SCALZO / EPA
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Olivier Douliery / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kantslerilt uuriti ka selle kohta, kas ta näeb endiselt ühiseid väärtushinnanguid Trumpiga, kes ütles saadikutele, et nad läheksid tagasi oma riiki, kui neile USA ei meeldi. Kõik rünnaku ohvriks sattunud saadikud on ameeriklased, kolm neist ka USAs sündinud.

Trumpi kriitika on suunatud esimest ametiaega teenivate esindajatekoja liikmete Ilhan Omari, Rashida Tlaibi, Alexandria Ocasio-Cortezi ja Ayanna Pressley vastu.

«Väga erinevatest rahvustest inimesed on panustanud Ameerika rahva tugevusse. Seega need kommentaarid lähevad suuresti vastuollu selle muljega, mis mul jäänud on,» ütles kantsler. «See on miski, mis läheb vastuollu Ameerika tugevusega.»

Oma tervise ja USA kõrval rääkis Merkel ka paremäärmuslaste sidemetest Moskvaga ning tunnistas, et need teevad teda murelikuks.

Itaalia prokurörid on üle kuulanud asepeaministri Matteo Salvini liitlase, keda kahtlustatakse Venemaalt varjatud rahastuse vahendamises erakonnale Liiga. Merkel ütles juhtumi kohta, et on sellest kuulnud, kuid olukorra selgitamine on Itaalia asi.

«Kui rääkida Venemaa üldisest lähenemisest, siis loomulikult tekitab see küsimusi,» sõnas kantsler. «Oleme pikka aega näinud, kuidas paremäärmuslikud ja populistlikud parteid saavad Venemaalt ühel või teisel viisil tugevat toetust. See on murekoht.»

Kantsleri sõnul on ta alati töötanud Venemaaga paremate suhete saavutamise nimel ja teeb seda ka edaspidi, kuid unustada ei tohi ka reaalsust. «Reaalsus on tihti teistsugune sellest, mida ma tahaksin.»

Merkel usaldab mantlipärijat

Saksa sisepoliitikast rääkides kinnitas Merkel, et pealtnäha savijalgadel püsiva Saksamaa valitsusega on tegelikult kõik korras. Kantsler kiitis head ja usaldusväärset töösuhet koalitsioonipartneriks oleva Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) ajutiste juhtidega. Teatavasti astus SPD liider Andrea Nahles hiljuti partei esimehe ametikohalt tagasi, sest erakond ebaõnnestus nii Euroopa Parlamendi valimistel kui ka liidumaade kohalikel valimistel.

Kantsler kaitses ka mini-Merkeliks nimetatud Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) uut esimeest Annegret Kramp-Karrenbauerit, kellest sai sel nädalal uus Saksamaa kaitseminister. AKK nime all tuntud Kramp-Karrenbauerit on viimase aasta jooksul tabanud mitmed tagasilöögid. Ka pärast kaitseministriks saamist nahutas meedia teda nõrga intervjuu eest.

Tabloid Bild iseloomustas AKK intervjuud tänasel esikaanel sõnadega «BLA BLA BLAKK», vihjates sisutühjale usutlusele.

Merkel väljendas aga usku AKK tegevusse kaitseministrina, kuigi keerulise valdkonna ministriportfell on mitmele tipp-poliitikule saatuslikuks saanud. Vastupidiseks näiteks on aga Ursula von der Leyen, kes vahetas sel nädalal kaitseministri koha Euroopa Komisjoni presidendi positsiooni vastu.

Vasakult: Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. 
Vasakult: Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: TILL RIMMELE/SIPA/Scanpix

Samas rõhutas kantsler täna, et CDU ja nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) valivad 2021. aasta valimiste eel erakonna kantslerikandidaadi iseseisvalt ning tema ei kavatse sellesse protsessi sekkuda.

Kliimaseaduse osas on otsus tulekul

Noor kliimaaktivist Greta Thunberg.
Noor kliimaaktivist Greta Thunberg. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / Scanpix

Liidukantsler rääkis pressikonverentsil ka kliimaküsimustest, mis tulid eriti teravalt Euroopa poliitikas esile pärast roheliste erakondade edu Euroopa Parlamendi valimistel. Merkeli sõnul hakkas Saksamaa valitsus aktiivsemaid samme kliimamuutuse vastu astuma tänu aktivistidele nagu Greta Thunberg.

«Tõsidus, millega Greta, kuid ka paljud, paljud teised noored inimesed meile räägivad, et see puudutab nende elu ja et nende elu kestab kauem, on pannud meid sellele küsimusele resoluutsemalt lähenema,» sõnas Merkel.

Kantsleri sõnade kohaselt kavatseb Saksamaa valitsus 20. septembri kohtumisel langetada otsused sammude üle uue kliimaseaduse koostamiseks. Merkeli sõnul on erakordsed ilmastikutingimused hakanud sakslasi häirima ning näitavad tegevusetuse hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles