Suurbritannia nimetas naftatankerite hõivamist vastuvõetamatuks (3)

Copy
Iraani revolutsioonikaardi alused Panama tankeri MT Riah ümber.
Iraani revolutsioonikaardi alused Panama tankeri MT Riah ümber. Foto: / AP

Suurbritannia nimetas reedel naftatankerite hõivamist Iraani revolutsioonikaardi poolt vastuvõetamatuks ja väljendas vahejuhtumitega seoses tõsist muret.

"Me oleme äärmiselt mures kahe aluse hõivamise pärast Iraani võimude poolt Hormuzi väinas. Need hõivamised on vastuvõetamatud," kirjutati teadaandes.

Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt ütles, et juhtunuga seoses on kokku kutsutud eriistung, et olukord saaks võimalikult kiiresti lahenduse.

USA president Donald Trump ütles reedel, et Iraan tekitab suurt tüli, kuid avaldas siiski arvamust, et vastasseis Teheraniga "laheneb lõpuks kenasti".

Trump vestles Valges Majas ajakirjanikega pärast uudiseid, et Iraani revolutsioonikaart oli hõivanud kaks tankerit Hormuzi väinas.

"Iraan näitab nende hõivamistega oma tõelisi värve. Iraan on praegu suureks tüliks, sest nende majandus kannatab tugevasti kehtestatud majandussanktsioonide all," sõnas president.

Trumpi sõnul on ta arutanud olukorda ja teeb koostööd Suurbritannia võimuesindajatega ning Pentagon jälgib suure tähelepanuga sündmuste edasist arengut.

Iraani revolutsioonikaart lahkus reede hilisõhtul ühelt hõivatud tankerilt MV Mesdar, teatas aluse omanikfirma.

"Ühendus aluse ja selle kapteniga on taastatud ning tema kinnitusel on relvastatud mehed lahkunud. Alus saab vabalt oma teekonda jätkata," teatas laeva Suurbritannias asuv omanikfirma Norbulk Shipping UK.

Relvastatud mehed tungisid Libeerias registreeritud laevale kella nelja ajal pärastlõunal, mille järel alus hakkas liikuma põhja poole Iraani suunas.

Iraani revolutsioonikaart teatas reedel veel teisegi Suurbritannia lipu all seilanud tankeri  Stena Impero hõivamisest.

"Tanker Stena Impero konfiskeeriti revolutsioonikaardi poolt Hormuzi väina läbimisel, sest ei järgitud rahvusvahelisi merendusreegleid," kirjutati teadaandes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles