Poola seksuaalvähemused marssisid vägivalda trotsides läbi Bialystoki (2)

Copy
Seksuaalvähemuste meeleavaldus Bialystokis läks vägivaldseks.
Seksuaalvähemuste meeleavaldus Bialystokis läks vägivaldseks. Foto: Jerzy Baliski/AFP/Scanpix

Poola idaosas Bialystoki linnas peeti laupäeval esimest korda seksuaalvähemuste paraad Gay Pride, mida varjutasid jalgpallihuligaanide vägivald ja vastumeeleavaldused, teatas kohalik politsei.

Umbes 800 LGBT+ õiguste toetajat marssis läbi Varssavist 200 kilomeetrit kirdes asuva linna, lehvitades vikerkaarelippe ja kandes loosungeid, nagu «armastus ei ole patt».

Kuid marurahvuslikke T-särke kandnud jalgpallihuligaanid loopisid paraadil osalejate ja neid kaitsnud politseinike pihta kive, ilutulestikurakette ja pudeleid.

Katoliiklikud ja rahvuslikud organisatsioonid korraldasid laupäeval Bialystokis umbes 40 erinevat vastudemonstratsiooni, sealhulgas kohaliku parlamendiliikme organiseeritud perepikniku.

Sajad inimesed palvetasid katedraali ees, kui paraad läbi linna kulges.

Lesbide, geide, biseksuaalide ja transsooliste õigused on saanud sügisel ees seisvate valimiste üheks võtmeteemaks.

Otsus lubada Bialystokis Gay Pride korraldada kohtas kohalike usurühmade teravat vastuseisu.

Homoseksuaalsus on Poola avaliku debati sage teema. Valitseva konservatiivse erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński nimetas geiõigusi aprillis ohuks.

Varem sel kuul teatasid Poola kampaaniarühmitused, et umbes 30 kogukonda, sealhulgas asulad ja kohalikud volikogud, on kuulutanud end viimastel kuudel LGBT ideoloogiast vabaks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles