Ukrainlased valivad taas, ilmselt jälle Zelenskõi leeri (5)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Zumapress/Scanpix

Ukrainas peetakse täna ennetähtaegselt parlamendivalimised, mis oli kavas korraldada oktoobris, kuid vastne president Volodõmõr Zelenskõi teatas mais ametisse astudes, et saadab parlamendi laiali.

Ülivõimsalt presidendivalimised võitnud Zelenskõi erakond näib tegevat parima tulemuse ka parlamendivalimistel ning saavutavat parlamendis ehk ülemraadas enamuse. Valimiste eel korraldatud arvamusküsitlustes on uus partei Rahva Teener Ukraina populaarseim poliitiline jõud. Ühe küsitluse kohaselt toetab seda ligi pool oma valimisotsuse teinud ukrainlastest.

Erakonna nimi on pärit telesarjast, kus Zelenskõi mängis presidendi rolli enne, kui päriselus riigipeaks tõusis. Väljastpoolt poliitikat rambivalgusse ilmunud Zelenskõi ongi esitlenud end eliidivastase vastuvoolu kandidaadina. Poliitilise uustulnuka ja Ukraina noorima juhina pärast Nõukogude Liidu lagunemist on ta teatanud, et ei soovi oma erakonda praegusi ega endisi otsustajaid.

Karjääripoliitikute asemel on partei kandidaadid tavalised ukrainlased.

«Tähtsaim eesmärk on puhastada riik korruptsioonist, rüüstamisest, altkäemaksust ja teesklejatest,» on öeldud erakonna veebilehel.

Rahva Teenrit peetaksegi suuresti vastuhääleks Ukraina poliitilisele eliidile ja selle võimetusele reformida majandust, välja juurida korruptsiooni ja peatada konflikt Ida-Ukrainas.

Valimised tõenäoliselt kallutavad parlamendi koosseisu uude usku. Praegu on parlamendi enamus eelmise presidendi Petro Porošenko toetajatel.

Ukraina mõttekoja Democratic Initiatives Foundation juht Irõna Bekeškina juhib tähelepanu, et otsustajate sekka on tõusmas täiesti uus seltskond.

«Kindlasti on see uuenemine, mida valijad soovivad, kuid teisalt ka ohtlik. Neil inimestel puudub vajalik pädevus poliitikas töötamiseks,» märgib ta.

Panused on kõrged. President Zelenskõi peab jagama võimu parlamendiga, mis nimetab peaministri ja moodustab valitsuse. Kandidaate on enam kui 20 erakonnast, kuid üksnes osa neist pääseb parlamenti.

Populaarsuselt järgneb Rahva Teenrile Vene-meelne Opositsiooniplatvorm -- Elu Nimel, siis Porošenko ja endise peaministri Julia Tõmošenko erakonnad. Zelenskõi sarnane väljastpoolt tulnud kandidaat, muusik Svjatoslav Vakartšuk oma parteiga on kasvatanud toetust ja võib saada esindajaid parlamenti.

Suure tõenäosusega võidab siiski valimised ja moodustab uue valitsuskoalitsiooni põhja just Rahva Teener.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles