Uuring: Zelenskõi partei võidab nimekirjade võistluses ülekaalukalt (1)

Copy
Volodõmõr Zelenskõi tähistamas aprillis presidendivalimiste võitu
Volodõmõr Zelenskõi tähistamas aprillis presidendivalimiste võitu Foto: Valentyn Ogirenko

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi erakond Rahva Teener kogub parlamendivalimistel parteinimekirjade võistluses ligi 44,2 protsenti häältest, näitasid lävepakuküsitlused pühapäeva õhtul. 

Razumkovi analüüsikeskuse ja Kiievi Rahvusvahelise sotsioloogiainstituudi küsitlus katab vaid neid ülemraada saadikukohti, mis valitakse parteinimekirjade alusel proportsionaalselt.

Raada 424 kohast 199 valitakse ühemandaadilistes ringkondades. 

Parteinimekirjade võistluses jääb 11,4 protsendiga häältest teiseks oligarh Viktor Medvedtšuki venemeelne Opositsiooniplatvorm - Elu Nimel. 

Küsitluses osales 300 valimisjaoskonnas 13 000 valijat.

Veel neli erakonda ületavad viimastel andmetel raadasse pääsuks vajaliku viieprotsendise valimiskünnise. Pühapäeva hilisõhtul oli loetud 0,5 protsenti häältest ja Rahva Teener saanud 38,71 protsenti häältest.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) valimisvaatlejate juht Ilkka Kanerva hinnangul sujusid valimised rahumeelselt ja infot on vaid üksikute vahejuhtumite kohta.

«Need näevad välja pigem huligaanitsemise, kui organiseeritud häirimisena,» ütles Kanerva.

Kanerva kohtus ka pärastlõunal Kiievis ka Zelenskõiga.

«Esmakohtumine Zelenskõiga jättis mulje, et ta tõepoolest üritab täita antud lubadusi,» ütles Kanerva.

Ukrainas toimusid täna parlamendivalimised. Täna kella 20ni said ka Eestis elavad Ukraina kodanikud Ukraina saatkonna hoones valimas käia. Valimisjaoskonna juht Mihhail Vaitman ütles «Aktuaalsele Kaamerale», et nimekirja oli kantud 4700 hääleõiguslikku Ukraina kodanikku, kellest õhtuks oli valimas käinud 730 ehk umbes 15 protsenti.

Valimised on sedapuhku ennetähtaegsed, sest Ukraina uus president Volodõmõr Zelenskõi teatas mais parlamendi laialisaatmisest. Eeldatavasti rahvas ka seekord Zelenskõi leeri ehk parteid Rahva Teener.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles