Pariis valmistub rekordkuumaks

Copy
Eelmise kuumalaine ajal Pariisis.
Eelmise kuumalaine ajal Pariisis. Foto: SIPA/Scanpix

Pariislased valmistuvad sel nädalal Prantsuse pealinna ajaloo kuumimaks temperatuuriks, kuivõrd Põhja-Euroopasse on jõudnud uus rekordeid murda võiv kuumalaine.

Temperatuur oli esmaspäeval Pariisis juba üle 30 kraadi Celsiuse järgi, kuid võib neljapäevaks tõusta üle 40 kraadi ja ületada 1947. aastast pärineva rekordi.

Kuumalaine kestab sünoptikute sõnul vaid paar päeva, kuid on seeeest erakordselt intensiivne. Mõjutama peaks see enim Põhja-Prantsusmaad, Belgiat, Luksemburgi ja Hollandit.

«On võimalik, et neis kolmes riigis tõuseb temperatuur esmakordselt üle 40 kraadi,» ütles ilmateenistuse Meteo France sünoptik Francois Jobard.

Leitsak tuleb vähem kui kuu pärast juuni lõpus Lõuna-Euroopat tabanud kuumalainet.

«Neljapäev (25. juuli) võib tulla ajalooliselt kuum päev,» ütles Jobard.

«Me ennustame Pariisile neljapäevaks 41-42 kraadi ja on suur tõenäosus, et rekord murtakse,» lisas ta.

Seni kõrgeim temperatuur registreeriti Pariisis 1947. aastal, kui see küündis 40,4 kraadini. Alates mõõtmiste algusest 1873. aastal oli see ainus kord, kui temperatuur pealinnas üle 40 kraadi tõusis.

Kuumus tabab ka Ühendkuningriiki, kuid vähemal määral kui selle naabreid Mandri-Euroopas. Prognoosi järgi on aga võimalus, et Londoni Heathrow lennujaamas purustatakse 2015. aasta juulil püstitatud juulikuine kuumarekord 36,7 kraadi.

Prantsuse valitsus on hoiatanud, et kuumalaine tõttu võib veinitootmine mullusega võrreldes langeda 6-13 protsenti.

Teadlased on aina enam veendunud, et inimese põhjustatud kliimamuutus teeb kuumalaineid pikemaks ja rängemaks. Juunikuise kuumalaine Lõuna-Euroopas tegi kliimamuutus teadlaste sõnul 5-100 korda tõenäolisemaks.

Kuumalaine tipphetk 26-28. juunil Prantsusmaal oli teadlaste sõnul nelja kraadi võrra kõrgem kui sarnaselt haruldane kuumalaine oleks olnud 1900. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles