Venezuela väitel lendas Caracase lähedal USA luurelennuk

BNS
Copy
Venezuela hävitaja SU-30 Kariibi mere kohal.
Venezuela hävitaja SU-30 Kariibi mere kohal. Foto: / AP

Venezuela väitis esmaspäeval, et USA luurelennuk sisenes riigi õhuruumi ja lendas pealinna lähedal, paar päeva varem oli Washington süüdistanud Venezuela hävitajat ohtlikus manöövris Kariibi mere kohal. 

Venezuela kommunikatsiooniministri Jorge Rodrígueze sõnul lendas Ühendriikide lennuk üle Caracase lennujaama «lennuinfopiirkonna», selgitamata oma lennu põhjusi. 

Pühapäeval teatas USA Lõuna väejuhatus (SOUTHCOM), et Venemaal toodetud Venezuela hävitaja Su-30 saatis reedel Kariibi mere kohal USA luurelennukit EP-3 «ebaturvalisest kaugusest...seades ohtu meeskonna ja lennuki». 

SOUTHCOM nimetas manöövrit ebaprofessionaalseks ja lisas, et EP-3 lendas rahvusvaheliselt tunnustatud õhuruumis. 

USA väejuhatus teatas ka, et Venezuela hävitaja tegevus demonstreeris Venemaa «vastutustundetut sõjalist toetust" president Nicolás Maduro «mittelegitiimsele režiimile».

Maduro paremaks käeks peetav Venezuela põhiseadusassamblee juht Diosdado Cabello viitas kahele vahejuhtumile esmaspäeval pressikonverentsil, taunides USA sõjaväe «väga tõsiseid sõjalisi tegevusi», mis tema sõnul Venezuelat ähvardavad. 

«Kõik ähvardused kutsuvad esile kohese vastuse» Venezuela sõjaväelt, lubas ta. 

Venezuela ja USA suhted on pingelised alates 1999. aastast, kui Lõuna-Ameerika riigis tuli võimule Maduro eelkäija, vasakpoolne populist Hugo Chávez.

Chávez lõi ühisrinde Fidel Castro juhitud kommunistliku Kuuba ja teiste Ladina-Ameerika sotsialistlike režiimidega ja kritiseeris sageli teravalt Washingtoni. 

Venezuelas kestab alates jaanuari keskpaigast vastasseis Maduro ja end riigi legitiimseks juhiks kuulutanud opositsiooniliider Juan Guaidó vahel, keda tunnustab sellena umbes 50 riiki, teiste seas USA ja paljud Euroopa Liidu liikmesriigid.

Venezuela opositsiooni sõnul on Maduro võimuhaaraja, kes võitis mullused presidendivalimised pettusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles