Venemaa LGBT aktivist tapeti kodu lähedal (2)

Copy
Venemaa LGBT aktivist Jelena Grigorjeva.
Venemaa LGBT aktivist Jelena Grigorjeva. Foto: Facebook / Dinar Idrisov

Jelena Grigorjeva, Venemaa seksuaalvähemuste aktivisti surnukeha leiti möödunud pühapäeval. Tema nimi oli välja toodud ka veebilehel, mis soovitas inimestel rakendada omakohut seksuaalvähemuste osas.

41-aastase aktivisti surnukeha leiti pühapäeval kodu lähedalt põõsastest, ütles kohalik politsei.

Lähedased tuvastasid hukkunu kui Jelena Grigorjeva, LGBT- ja inimõigusteaktivisti Venemaal.

Naise surnukeha leiti mitmete pussitamishaavade ning kägistamisjälgedega, vahendab Fontanka.

Aktivist Dinar Idrisov kirjutas eile Facebookis, et ta sõber «tapeti vägivaldselt kodu lähedal.

Ta oli hiljuti olnud vägivalla ja surmaähvarduste ohvriks» ütles Idrisov, ning lisas, et ta oli mitmel korral esitanud avaldusi ka politseile.

Politsei ei ole aga seni surmaähvarduste avaldusi kinnitanud.

Tapmisega seoses on kinni peetud ka kahtlusalune, vahendab Fontanka.

Surmaähvardused

Grigorjeva tuttavad ütlesid, et tema nimi oli lisatud LGBT-vastase veebilehe nimekirja. Veebileht, mis oli inspireeritud õudusfilmist Saag, julgustas inimesi jahtima seksuaalseid vähemusi ning inimesi, keda kahtlustati selles, vahendab The Moscow Times.

Veebileht võeti maha eelmisel nädalal Venemaa võimude poolt.

Mõni päev tagasi said LGBT aktivistid ähvardava kirja Jekaterinburgis, millele kirjutasid alla «homoseksuaalide likvideerijad», vahendab The Guardian. Kirjas seisnes hoiatus, et kui Jekaterinburgis olevat LGBT teabekeskust ei suleta, siis võib juhtuda «midagi väga halba ja väga kurba».

Aktivism

Grigorjeva oli tuntud aktivist ning võttis tihti osa meeleavaldustest. Tema Facebooki seinale postitatud piltidel on näha Grigorjevat hoidmas plakateid, milles soovis «Venemaad, kus inimesed ei oleks hirmul, vaid inspireeritud» või «Venemaal on rohkem kui viis miljonit geid. Viha ja tagurlikkuse pärast peavad nad elama varjuelu».

Lisaks LGBT õigustele oli Grigorjeva osalenud meeleavaldustel, mis olid Krimmi annekteerimise vastu ning ta kritiseeris ka vangide inimõiguste rikkumist ning maavahetusi Põhja-Kaukasusel, vahendab Mediazona.

Aktivistide sõnul on homofoobsed rünnakud sagenenud alates 2013. aastast, mil Venemaa valitsus keelas ära «homoseksuaalse propaganda» levitamise alaealistele. Samas on aga venelaste suhtumised LGBT inimeste õiguste suhtes märkimisväärselt paranenud.

Selle aasta mais avaldatud uuringus toetas 47% inimestest võrdseid õiguseid seksuaalvähemustele ning 43% oli selle vastu. Tegu on 14 aasta kõrgeima toetusega LGBT kogukonna osas, Levada keskuse andmetel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles