Suri "Tiananmeni timukana" tuntud Hiina ekspeaminister Li Peng

Copy
Li Peng.
Li Peng. Foto: Reuters/ScanPix

Hiinas suri eile 90 aasta vanuses endine peaminister Li Peng, keda tema rolli eest Tiananmeni väljaku rahutuste mahasurumisel tuntakse "Pekingi timukana"

Hiina neljanda peaministri ja Rahvakongressi alalise komitee endise esimehe lahkumisest teatanud uudisteagentuuri Xinhua surma põhjust ei täpsustanud, kuid on teada, et Lil oli põievähk.

Li Peng sai üle maailma kuulsaks 1989. aasta 4. juuni Tiananmeni väljaku meeleavalduste jõhkra mahasurumise plaani autorina. Ta jäi kommunistliku režiimi etteotsa veel rohkem kui kümneks aastaks ning oli surmani repressioonide sümbol.

Li oli see, kes kuulutas 20. mail 1989 välja sõjaseisukorra, et suruda maha meeleavaldus Pekingi Taevase Rahu väljakul, kus tudengid, töölised ja paljud teised olid mitu nädalat muudatusi nõudnud.

Kaks nädalat hiljem, ööl vastu 4. juunit, tegi sõjavägi protestidele verise lõpu, tappes sadu relvituid tsiviilisikuid. Mõnedel andmetel oli tapetuid üle 1000.

Sõdurite väljasaatmise otsus oli kollektiivne, kuid Lid peetakse vastutavaks nende tapatalgute eest. 

Ta õigustas hiljem korduvalt meeleavaldajate pihta tule avamiste otsust kui vajalikku sammu.

«Nende meetmeteta oleks Hiina sattunud silmitsi hullema olukorraga kui endises Nõukogude Liidus või Ida-Euroopas,» ütles ta 1994. aastal Austriat külastades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles