USA merejalaväe esimene uus snaiperrelv pärast Vietnami sõda on lahinguks valmis

Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Lance Cpl. Antonio Garcia / 22nd Marine Expeditionary Unit / Scanpix

Ameerika Ühendriikide merejalavägi võttis kasutusele uue snaiperrelva, mis vahetab välja seni ligi 50 aastat kasutusel olnud M40 snaiperrelva. 

USA merejalaväe uus snaiperrelv, mk13 Mod 7, kuulutati eelmise nädala kolmapäeval olevat jõudnud täielikku operatsioonilisse võimekusse. Uus snaiperrelv on nüüd kättesaadav nii jalaväeluurele kui skautidele, vahendab Task and Purpose.

Projekti juhtiv ohvitser, kapten Nick Berger ütles uudise teatavaks tegemisel, et nüüd muutuvad USA skaut-snaiprid rohkem surmavamaks kui varem. «See relv valmistab meid paremini ette viimaks lahingut iga vaenlaseni ükskõik mis kliimas ja kohas», ütles Berger.

Relv valiti välja asenduseks seni kasutatud M40 snaiperrelvale juba eelmise aasta märtsis. M40 on USA merejalaväe poolt olnud kasutuses Vietnami sõjast saadik, vahendab Task and Purpose.

Uus relv kasutab .300 kaliibriseid Winchester Magnum padruneid ning võimaldab efektiivset laskmiskaugust rohkem kui 900 meetrit, vahendab Marine Corps Times.

Kuigi relva efektiivne laskmiskaugus jääb alla M2010 Enchaned Sniper Rifle-i 1,2 kilomeetrisele laskmiskaugusele, siis on see märkimisväärselt parem seni kasutatud M40-st, vahendab Task and Purpose.

Pentagon on seadnud prioriteediks uutele relvadele surmavuse ja täpsuse, mis on ka M40 väljavahetamise taga.

Mk13 snaiperrelvast lastes jääb kuul õhus stabiilseks hoopis pikemaks ajaks, ütles merejalaväe käsusüsteemide major Mike Brisker eelmisel kolmapäeval. «Relv annab sulle lisa algkiirust, et see [kuul] jääb ülehelikiirusele hoopis kauemaks distantsiks kui M40A6 [oma]», ütles Brisker, võrreldes kaht relva.

Mõned merejalaväe lahingüksused alustasid uuele relvale üleminekut juba eelmisel aastal, kuid nüüd on kavas teha vahetus ka teistes merejalaväeüksustes.

Merejalaväe käsusüsteemi sõnul on mõned lahingüksused saanud kasutada relvi juba rohkem kui aasta, ning tagasiside on siiamaani olnud väga positiivne.

«Meie uue varustuse treeningutel on skautide kõlavaks tagasisideks jäänud, et see relv on positiivne samm edasi täpsusrelvade maailmas», ütles Berger relva ametlikul kasutuselevõtu päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles