Hispaania peaminister kaotas esimese usaldushääletuse parlamendis

Copy
Hispaania peaministri kohusetäitja  Pedro Sánchez.
Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez. Foto: EPA/Scanpix

Hispaania sotsialistist peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez kaotas täna esimese valimistejärgse parlamendi usaldushääletuse, kui võimalikud partnerid võimule jääda püüdva peaministri suhtes kannatuse kaotasid. 

350-kohalises parlamendis hääletas tema poolt 124 ja vastu 170 seadusandjat, erapooletuid oli 52. Nelja parlamendiliikme volitused on peatatud.

Seega jäi Sánchez kaugele absoluutsest enamusest, mida ta selle nädala esimesel hääletusel vajas. 

Teine otsustav hääletus korraldatakse neljapäeva pärastlõunal. 

Sánchezel, kes on pärast aprillikuiseid valimisi peaministri kohusetäitja, on sel nädalal kaks võimalust saavutada oma programmile parlamendi toetus.

Teisipäevasel hääletusel oli valitsuse moodustamiseks vajalik absoluutne enamus ehk vähemalt 176 häält. Teisel hääletusel, mis toimub neljapäeval, piisab lihthäälteenamusest. 

Esmaspäevases kõnes parlamendile lubas Sánchez vähendada Hispaania riigivõlga 95,8 protsendile tänavusest sisemajanduse kogutoodangust. See võib anda finantsturgudele signaali, et koalitsioon, mille sotsialistid loodavad moodustada vasakradikaalse Podemosega, järgib ranget eelarvepoliitikat.

Sáncheze sotsialistid said aprilli valimistel parlamendis 123 mandaati, mis on rohkem kui ükski teine erakond, kuid liiga vähe, et 350-kohalises parlamendis enamus saavutada.

Kui liidu moodustamise plaanid õnnestuvad, siis tuleb võimule diktatuurijärgse Hispaania esimene koalitsioonivalitsus. 

Lihthäälteenamus neljapäevasel hääletusel oleks Sánchezel vasakpopulistliku Podemose 42 seadusandja ja mõne regionaalse partei toel saavutatav. Sotsialistid on Podemosega pidanud läbirääkimisi mitu kuud ja nõustusid astuma parteiga valitsusliitu alles hiljuti, kirjutas AFP. 

Podemose liider Pablo Iglesias kritiseeris esmaspäeval parlamendis aga Sánchezt, väites, et peaminister tahab anda Podemosele valitsuses vaid tähtsusetuid positsioone. Teisipäeval Podemose rahvasaadikud ei hääletanud. 

Kataloonia separatistide partei ERC süüdistas Sánchezt "vastutustundetuses" ja soovimatuses pidada kellegagi läbirääkimisi. Samuti kritiseeris partei peaministrit oma esmaspäeval peetud kõnes Kataloonia kriisi mainimata jätmises.

ERC hääletas teisipäeval Sáncheze vastu. Baski Rahvuspartei (PNV) liidri Aitor Estebani teatel pole Sánchez nendega viimastel nädalatel ühenduses olnud. "Te võtsite seda iseenesest mõistetavana, et meie hääl saab olema positiivne," sõnas Esteban. PNV jäi teisipäeval erapooletuks. 

Teise hääletuse kaotamisel algab kahekuune periood, mil parteid peavad patiseisu lahendama, vastasel korral korraldatakse uued valimised.

Need oleks neljandad Hispaania üldvalimised nelja aasta jooksul, kuivõrd aina killustatum poliitmaastik teeb stabiilsete koalitsioonide sõlmimise raskeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles