FBI uurib umbes tuhandet Hiinaga seotud intellektuaalse omandi vargust

BNS
Copy
FBI direktor Christopher Wray.
FBI direktor Christopher Wray. Foto: Eric Thayer / REUTERS / Scanpix Baltics

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on algatanud umbes 1000 uurimist seoses intellektuaalse omandi varguse katsega ning peaaegu kõigiga neist on seotud hiinlased, ütles FBI direktor Christopher Wray.

«Ei ole ühtegi teist riiki, mis oleks tõsisem vastuluureoht sellele riigile, kui on praegu Hiina... ja ma ei ütle seda kergekäeliselt,» ütles Wray senati õiguskomisjonile.

«Meil on praegu, kui me räägime, ilmselt umbes tuhat-pluss uurimist üle kogu riigi, mis on seotud katsega varastada USA intellektuaalset omandit,» ütles ta ja lisas, et peaaegu kõik need viivad tagasi Hiinasse.

Viimastel aastatel on järsult kasvanud nende inimeste arv, kes on kinni võetud seotuna Hiina tegevusega varastada USA firmasaladusi, seal hulgas riigikaitsega seotud saladusi.

Washingtoni sõnul on probleemile kaasa aidanud Pekingi «tuhande talendi» programm, mis pakub preemiaid nendele välismaal tegutsevatele hiinlastele, kes toovad tipptehnoloogiat tagasi Hiinasse.

Sellise mure tõttu on USA asunud piirama viisade andmist Hiina teadlastele, kes soovivad reisida Ühendriikidesse.

Wray ütles, et Hiina valitsus kasutab mitte ainult valitsusametnikke, vaid ka erasektori töötajaid, et varguste kaudu «tõusta majandusredelil meie kulul».

FBI direktor rõhutas samas, et see ei kehti hiina rahva kohta tervikuna ja kindlasti ei puuduta see hiinlastest ameeriklasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles