Washington: ainult otsekõnelused võivad lahendada Lähis-Ida konflikti

Copy
USA presidendi Donald Trumpi eriesindaja Lähis-Ida asjus Jason Greenblatt ÜRO Julgeolekunõukogus esinemas.
USA presidendi Donald Trumpi eriesindaja Lähis-Ida asjus Jason Greenblatt ÜRO Julgeolekunõukogus esinemas. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi eriesindaja Lähis-Ida asjus Jason Greenblatt ütles eile ÜRO Julgeolekunõukogus, et Iisraeli-Palestiina konflikti saab lahendada mitte «rahvusvaheline konsensus», vaid otsekõnelused nende kahe osapoole vahel.

Greenblatt, kes töötab koos Valge Maja nõuniku Jared Kushneriga vastuolulise rahuplaani kallal, seadis USA vastuollu nõukogu teiste liikmetega, väites, et ÜRO resolutsioonid ja rahvusvaheline õigus ei ole lahendus.

«See konflikt ei lõpe »rahvusvahelise konsensuse« alusel sellest, kellel on õigus ja kellel mitte, kes peaks loovutama X-i ja kes peaks loovutama Y,» ütles ta.

«Kõikehõlmavat ja püsivat rahu ei saa luua rahvusvahelise õiguse käsusõna või nende raskelt sõnastatud, ebaselgete resolutsioonidega,» lisas Greenblatt.

Greenblatt ja Kushner peaksid naasma Lähis-Itta hiljem sel kuul, et selgitada oma majanduslikku ja poliitilist plaani rahuks Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Greenblatt ütles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogu istungil, et president Donald Trump loodab langetada peatselt otsuse, millal avaldatakse tema administratsiooni plaan rahuks Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

«Nägemus rahust, mida meie plaanime esitada, ei ole mitmetähenduslik, erinevalt paljudest selles istungitesaalis vastu võetud resolutsioonidest,» sõnas ta.

Mitmed julgeolekunõukogu liikmed aga rõhutasid eilsel istungil ÜRO resolutsioonide tähtsust.

Suurbritanna esindaja Karem Pierce ütles, et kõigil riikidel on vastutus täita ÜRO resolutsioone. Saksa suursaadik Christoph Heusgen aga kordas Berliini seisukohta, et konflikti ainus lahendus on läbirääkimiste teel saavutatud kahe riigi lahendus, mis põhineb rahvusvaheliselt kokku lepitud parameetritel.

Greenblatt ütles, et lahendust ei saa osapooltele peale suruda.

«Olgem ausad enda, osapoolte ja piirkonna vastu, et ainus tee edasi on otsekõnelused Iisraeli ja palestiinlaste vahel,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles