Navalnõi peeti uue meeleavalduse eel kinni

Copy
Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi laupäeval Moskvas opositsiooni meeleavaldusel vabade ja õiglaste kohalike valimiste toetuseks.
Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi laupäeval Moskvas opositsiooni meeleavaldusel vabade ja õiglaste kohalike valimiste toetuseks. Foto: SERGEI ILNITSKY/AFP/Scanpix

Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi teatas kolmapäeval, et politsei pidas ta enne laupäevale kavandatud meeleavaldust oma kodutrepikoja juures kinni.  

«Läksin jooksma, trepikoja juures seisis masin. Mind toimetati Danili rajooni politseijaoskonda,» edastas Navalnõi suhtlusvõrgustikus.

«Inimestel on õigus, kui nad ütlevad, et sport ei ole alati teie tervisele kõige parem. Mind peeti kinni ja ma olen nüüd politseijaoskonnas, kandes lühikesi pükse nagu lollike,» kirjutas opositsionäär.  

Korrakaitseametkonnad süüdistavad Navalnõid kooskõlastamata avaliku ürituse korraldamises.

Laupäeval nõudis Moskvas vabu ja õiglasi kohalikke valimisi üle 22 000 inimese, keda on vihastanud võimude otsus keelduda opositsiooni kandidaatide valimisnimekirja kandmisest. Opositsiooni väitel oli tegemist suurima meeleavaldusega Moskvas alates 2012. aasta kevadistest suurprotestidest. 

«Aleksei ütles, et ta võeti kinni halduskoodeksi 20. paragrahvi 2. punkti 8. osa alusel ja asub praegu politseijaoskonnas,» ütles Interfaxile opositsionääri advokaat Olga Mihhailova. 

Advokaat ei teadnud kinnipidamise asjaolusid, kuid ei välistanud, et see on seotud 27. juuliks kavandatud meeleavaldusega.

Koosoleku, meeleavalduse, rongkäigu või piketi korra korduva rikkumise eest võib Venemaal määrata 150-300 000 rubla suuruse trahvi või kuni 30 päeva haldusvangistust.

Navalnõi kutsus laupäevasel kooskõlastatud meeleavaldusel Moskva linnaduuma valimiste sõltumatuid kandidaate üles juhul, kui kandidaate ei lubata valimistele, tulema 27. juulil linnaduuma hoone juurde.

Moskva politsei nimetas teisipäeval seda üritust seadusvastaseks ning kutsus moskvalasi selles mitte osalema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles