Mussolini hauakamber jääb tungival nõudmisel avatuks aasta läbi

Copy
Benito Mussolini hauakamber on saanud uusfašistide tõmbekeskuseks.
Benito Mussolini hauakamber on saanud uusfašistide tõmbekeskuseks. Foto: TIZIANA FABI / AFP / Scanpix

Kesk-Itaalias asuva Predappio linnakese äsjavalitud parempoolne meer andis omamoodi lubaduse – Benito Mussolini hauakamber jääb lahti aastaringseks külastuseks, et rohkem turiste ligi meelitada.

Umbes 300 kilomeetrit Roomast kirdes Predappios asuv fašistliku diktaatori hauakamber on praegu külastamiseks avatud kolm korda aastas, et mälestada tema surma, sündi ja 1922. aasta marssi pealinnale.

Need «pidupäevad» on meelitanud tavaliselt kohale bussitäite kaupa fašistlikku tervitust viskavaid mustsärklasi, kes kannavad sageli lahkunud diktaatori poolt armastatud peakatet.

«Ma loodan avada hauakambri aastaringseks külastuseks, et turistide arvu suurendada,» lausus linnapea Roberto Canali. «Tavaliselt helistavad Predappiot külastada plaanivad turistid ette, ja kui kuulevad, et hauakamber on suletud, jätavad tulemata. Kohalikud restoranid ja poed kannatavad seetõttu.»

Plaani toetavad ka Mussolini järglased, teiste seas tema lapselaps Rachele Mussolini, kes kuulub äärmusparempoolse Itaalia Vendade ridades Rooma linnavolikokku. «Tegemist on ajaloolise paigaga, mis elavdab kohalikku majandust,» sõnas Mussolini, kes sooviks perekonnale kuuluva hauakambri aasta läbi avatuna hoidmise linnapeaga enne läbi rääkida.

Tegelikult oli hauakamber iga päev avatud veel suhteliselt hiljuti, kuni kahe aasta eest suri selle pikaajaline hooldaja – Mussolini pühendunud austaja, kes töötas seal tasuta.

Pärast seda lasi perekond hauakambri ümber kujundada. Sealne külalisteraamat on täis diktaatorile esitatud palveid naasta ja päästa Itaalia demokraatlikust valitsusest.

Mais valiti Canali Predappio üle 75 aasta esimeseks paremäärmuslikuks linnapeaks, mis peegeldab kogu riigis toimunud poliitilist muudatust, eesotsas Põhjaliiga esimehe ja nüüdse siseministri Matteo Salvini tõusuga.

Canali kandidatuuri toetas Predappio Liiga esimees Lorenzo Lotti, kes ise töötab poes, kus müüakse fašistlikke – alates Mussolini kumminuiadest kuni SS-tääkide ja svastikalippudeni.

Suveniiripoekesest saab osta Mussoliniga seotud meeneid.
Suveniiripoekesest saab osta Mussoliniga seotud meeneid. Foto: TIZIANA FABI / AFP / SCANPIX

Ametist lahkunud vasakpoolne linnapea Giorgio Frassineti üritas aastaid juhtida fookust neofašistlikelt austajatelt kõrvale ja suunata see tõsisemate ajaloohuviliste poole, sest linn on ehitatud Mussolini näo järgi, mälestusmärgina iseendale. Frassineti tegeleb nüüd rahakogumisega, et avada linnas mahajäetud fašistliku partei peakorteri hoones fašismiuuringute keskus.

Ka Mussolini lapselaps nõustus, et liiga paljude fašismikummardajate ligimeelitamine ei ole hea. «Perekond ei taha, et hauakambri juures tekiks karnevalimeeleolu,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles