Briti merevägi hakkab saatma ÜK lipuga tankereid Pärsia lahes

Copy
Briti lipu all sõitev hõivatud tanker Stena Impero 21. juulil Iraani Bandar Abbasi sadamas.
Briti lipu all sõitev hõivatud tanker Stena Impero 21. juulil Iraani Bandar Abbasi sadamas. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Suurbritannia andis neljapäeval oma mereväele korralduse eskortida Ühendkuningriigi lipu all sõitvaid tankereid läbi Hormuzi väina pärast ühe tankeri hõivamist Iraani sõjaväe poolt. 

«Kuninglik merevägi on saanud korralduse saata Briti lippudega laevu läbi Hormuzi väina, kas ühekaupa või rühmades, kui nende läbimisest antakse piisavalt enne teada,» teatas Briti kaitseministeerium AFP-le. 

Iraani sõjavägi arestis 19. juulil Briti lipu all sõitva tankeri Stena Impero, nimetades seda vastusammuks Iraani tankeri hõivamisele Gibraltari vetes 4. juulil. 

Rootsi firmale kuuluv tanker on ankrus Iraani Bandar Abbasi sadama lähistel. Laeva pardal on 23 meeskonnaliiget Indiast, Venemaalt, Lätist ja Filipiinidelt. 

Suurbritannia tegi esmaspäeval ettepaneku saata Euroopa juhitav missioon Pärsia lahele laevaliikluse turvalisust tagama.

Prantsusmaa ütles aga neljapäeval, et ei soovi saata Pärsia lahte täiendavaid sõjalisi jõude, kuid on valmis jagama infot ja aitama kooskõlastada olemasolevate tegevust.

Suurbritannial on Pärsia lahes varasemast sõjalaev HMS Montrose ja mitu väiksemat alust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles