Parly: Prantsusmaa töötab välja satelliidivastased relvad (1)

Copy
Prantsuse kaitseminister Florence Parly 21. juulil Pariisis.
Prantsuse kaitseminister Florence Parly 21. juulil Pariisis. Foto: EREZ LICHTFELD/SIPA/EREZ LICHTFELD/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa kavatseb töötada välja satelliidivastased relvad, kuid rakendab neid vaid enesekaitseks, teatas kaitseminister Florence Parly neljapäeval. 

«Kui meie satelliidid sattuvad ohtu, kavatseme pimestada vaenlaste omad,» ütles Parly Lyon-Mont Verduni õhuväebaasis peetud kõnes. 

«Me jätame endale õiguse ja vahendid reageerimiseks: see võib tähendada võimsate laserite kasutamist meie satelliitidelt või meie patrullivatelt nanosatelliitidelt,» sõnas kaitseminister. 

«Me räägime võimalike vaenlaste agressiooni heidutamisest ja selle eest kaitsmisest,» lausus Parly varem Prantsusmaa parlamendis. 

Prantsusmaa ei kavatse satelliidivastaseid relvi kasutada Maal baseeruvate sihtmärkide vastu, rõhutas ta, lisades, et nende eesmärk on pigem kaitsta objekte kosmoses, nagu satelliite. 

President Emmanuel Macron kuulutas 14. juulil tähistatava Prantsuse rahvuspüha Bastille' päeva eel, et riik kavatseb luua oma kosmoseväejuhatuse. Kosmosest on saanud «tõeline riikliku julgeoleku küsimus», ütles ta. 

Prantsuse 2019.-2025. aasta kaitse-eelarves on kosmosejulgeolekule eraldatud 3,6 miljardit eurot. 

Maa orbiidil lendab umbes 2000 aktiivset satelliiti, millest enamik on tsiviilkasutusega sidesatelliidid. 

Ekspertide sõnul on USA-l, Venemaal ja Hiinal võimekus vaenlaste satelliitide hävitamiseks Maalt tulistatud rakettide ning tehiskaaslaste kokkupõrkele suunamise kaudu. 

NATO teatas juunis et kuigi kosmosesse relvi teadaolevalt paigutatud ei ole, on allianss mures Hiina ja Venemaa agressiivsete sammude pärast. 

«Me kavatseme töötada välja võimsad laserid,» ütles Parly. «Selles vallas on Prantsusmaa maha jäänud. Kuid me teeme selle tasa,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles