USA föderaalvalitsus alustab uuesti surmanuhtluste täideviimist (1)

Copy
USA justiitsminister William Barr.
USA justiitsminister William Barr. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

USA föderaalvalitsus alustab pärast 16-aastast pausi taas surmanuhtluste täideviimist ja on määranud viie mõrvas süüdimõistetu hukkamisajad, teatas justiitsminister Bill Barr neljapäeval. 

Lähtudes president Donald Trumpi üleskutsest karmistada karistusi vägivaldsete kuritegude eest, andis Barr Föderaalsele Vanglate Büroole (BOP) juhise võtta vastu uus protokoll hukkamiseks mürgisüstiga, nagu seda teeb juba 14 osariiki.

«Justiitsministeerium toetab õigusriigi põhimõtteid ja me võlgneme ohvritele ja nende peredele seda, et viia täide karistusi, mida meie õigussüsteem ette näeb,» lausus justiitsminister.

Möödunud aastal viidi Ühendriikides läbi 25 hukkamist. Kõigil juhtudel tegid seda osariikide võimud osariigis määratud otsuse põhjal.

Föderaalvanglate surmamõistetute kongides hoitakse praegu umbes 60 inimest.

Tänu vaidlustele hukkamismeetodite üle ja Trumpi eelkäija Barack Obama vastumeelsusele ei ole alates 2003. aastast ühtki föderaalvangi hukatud.

Barr andis BOP-le korralduse kasutada kasutada hukkamiseks ühte ainet kasutavat mürgisüsti senise kolme mürgi segu asemel.

Justiitsministri käsu põhjal on hukkamiseks valmis pandud viis inimest, kes on mõistetud 15 aasta eest või veel varem süüdi jõhkrates tapmistes, millega on seotud lapsed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles