Hiina traditsiooniline ravim suretab eeslid välja

Kaspar Schultz
Copy
Mitmel pool Aafrikas on eesel peamiseks transpordivahendiks. Eeslite arvukuse vähenemine tähendab suurt probleemi maakohtades elavatele inimestele.
Mitmel pool Aafrikas on eesel peamiseks transpordivahendiks. Eeslite arvukuse vähenemine tähendab suurt probleemi maakohtades elavatele inimestele. Foto: Feisal Omar / REUTERS / Scanpix

Hiinas on muutunud väga populaarseks eeslinahast toodetud ravim ning suur nõudlus selle järele on lühikese ajaga suutnud vähendada eeslipopulatsiooni kogu maailmas.

Ejiao on traditsiooniline Hiina ravim, mis väidetavalt aitab ravida kehvveresust, viljatust ning unetust. Vaatamata sellele, et raviomadused ei ole tõendatud, on ravim Hiinas väga populaarne.

Ejiaod toodetakse eeslinahast: pärast eesli tapmist keedavad ravimitootjad tema naha ning eraldavad selle tulemusel želatiini, millest ejiaod toodetaksegi.

Hiina meediakanali Xinhua 2016. aasta raport leiab, et turunõudluse rahuldamise jaoks oleks vaja ligi nelja miljoni eesli nahka, kuid riik suudab ise toota alla poole sellest. Probleemiks on ka see, et eeslite juurdekasv on suhteliselt aeglane.

Turunõudluse rahuldamiseks impordib Hiina eesleid teistest riikidest, kus eeslihind on soodne. Selle tõttu on mitmes riigis juba vähenenud märkimisväärselt eeslite populatsioon. Näiteks Botswanas on see kahe aastaga kahanenud ligi 40%, 142,000-ni aastal 2016, vahendab New Public Radio.

Sarnane probleem on mitmel pool Aafrikas, aga ka Brasiilias. Kuigi tihti tapetakse eesleid kõiki seadusi järgides, tuleb ette ka eeslite varastamist ja tapmist illegaalsetes tapamajades.

Riikides, kus eesel on oluline transpordivahend suurele osale elanikkonnast, tekitavad vargused elanikkonnale väga tõsiseid probleeme, ütleb Francis Dayou, üks varguse ohvriks langenu Keeniast.

Riigid asuvad eeslieksporti keelama

Mitmed riigid on asunud oma eesleid kaitsma. Aafrikas on näiteks Uganda, Tansaania, Botswana ja Nigeeria ära keelanud eeslite ekspordi Hiinasse. Eesliekspordi keeldu põhjendatakse eelkõige sellega, et neil loomadel on madal juurdekasv. Brasiilias Bahia osariigis eeslite eksportimise keelanud kohtunik Arali Maciel Duarte nentis, et osariigis oleksid kõik eeslid kolme aasta jooksul välja surnud, kui midagi poleks ette võetud.

Kui Brasiilias on katastroofi suudetud vältida, siis Keenia hakkab katastroofile lähenema. Hiljutine Keenia Põllumajanduse ja Kariloomade Uuringute Organisatsiooni raport leidis, et Keenias surevad eeslid nelja aasta jooksul välja, kui midagi ette ei võeta.

Eesli tapmine on Keenias seadusega lubatud, päevas võib tapamajja saata kuni 1000 eeslit, kuid illegaalselt hävitatakse neid märkimisväärselt rohkem. Vaatamata kriitilisele olukorrale jätkab Keenia oma eeslieksporti Hiinasse, vahendab Tuko.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles