Brasiilia kutsus BRICS-i riike venezuelalaste appikarjeid kuulda võtma (2)

Copy
Brasiilia välisminister Ernesto Araújo (paremal) ja Vene välisminister Sergei Lavrov kätlemas reedel Rio de Janeiros BRICS-i välisministrite kohtumisel.
Brasiilia välisminister Ernesto Araújo (paremal) ja Vene välisminister Sergei Lavrov kätlemas reedel Rio de Janeiros BRICS-i välisministrite kohtumisel. Foto: Alexander Shcherbak/TASS/Scanpix

Brasiilia välisminister Ernesto Araújo ärgitas reedel partnereid riikiderühmas BRICS võtma kuulda venezuelalastele appikarjeid ja tegema koostööd kriisi lõpetamiseks Lõuna-Ameerika riigis. 

Araújo esines üleskutsega oma Vene, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika Vabariigi ametivendadele Rio de Janeiros BRICS-i välisministrite kohtumisel. 

Ühenduses valitsevad tõsised erimeelsused selle üle, kuidas reageerida olukorrale, mis on sundinud miljoneid venezuelalasi oma kokkuvarisenud majandusega kodumaalt põgenema. 

Brasiilia on ainus BRICS-i liige, mis tunnustab Venezuela ajutise presidendina opositsioonijuht Juan Guaidó'd.

Venemaa ja Hiina toetavad tugevalt Venezuela sotsialistist presidendi Nicolás Maduro valitsust. 

«Venezuelalased kisendavad vabaduse järele,» lausus Araújo kohtumisel, millega valmistatakse ette BRICS-i tippkohtumist novembris Brasílias. «Me kuuleme neid hüüdeid Brasiilias. Rahvusvaheline kogukond peab neid hüüdeid kuulma, et midagi ette võtta, ja tegutsema.» 

Vene välisminister Sergei Lavrov aga kordas oodatult Moskva vastuseisu «välisele sekkumisele». 

«Me peame kasutama alusena rahvusvahelist õigust ja toetama venezuelalasi selles, et nad ise lahenduse leiaksid,» lausus ta ja lisas, et austada tuleb Venezuela põhiseadust.  

Brasiilia välisminister mõistis hukka jõuga võimul püsiva režiimi, mis on tema sõnul põhjustanud äärmusliku vaesuse, näljahäda ja «nelja miljoni venezuelalase väljarände». 

Araújo nõustus Lavroviga siiski ühes - vastuseisus välisele sekkumisele. «Me oleme ühel meelel, et lahenduse peavad konstrueerima venezeualalased,» sõnas ta. 

BRICS-i välisministrite ühisavalduses Venezuelat ei mainitud. 

Lavrovi märkused langevad ajale, kui USA on valmistamas ette uusi Vene-vastaseid sanktsioone riigi toetuse eest Madurole. Sellest teatas kolmapäeval Ühendriikide eriesindaja Venezuela asjus Elliot Abrams. 

Tosinast Ladina-Ameerika riigist ja Kanadast koosnev Lima riikiderühm ärgitas teisipäeval maailma survestama Caracast viima läbi uusi presidendivalimisi. 

Venezuela langes poliitilisse patiseisu kuus kuud tagasi, kui Guaidó kuulutas end riigi ajutiseks presidendiks, nimetades Madurot «usurpaatoriks» seoses 2018. aasta valimistega, kus ta pettuse kaudu riigipeaks tagasi valiti.

Venezuela valitsuse ja opositsiooni kõnelused on ummikus, kuna Guaidó, keda on tunnustanud ajutise riigipeana rohkem kui 50 riiki, nõuab, et Maduro astuks tagasi ja korraldaks uued valimised.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles