Johnson: Brexit on võimalus Ühendkuningriigi suunda muuta

Copy
Briti uus peaminister Boris Johnson.
Briti uus peaminister Boris Johnson. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia uus peaminister Boris ütles täna Machesteris valitsuse tegevusplaanidest rääkides, et Brexit on võimalus riigi suunda muuta.

«Euroopa Liidust lahkumine pakub tohutuid majanduslikke võimalusi teha asju, mida meil ei ole aastakümneid lubatud,» sõnas ta suuresti sisepoliitikale keskendunud kõnes. 

Kui britid hääletasid 2016. aastal EL-ist lahkumise poolt, ei hääletanud nad üksnes EL-i, vaid ka Londoni vastu, sõnas toonane välisminister.

«Meil on vaja Suurbritannia sõna otseses mõttes vaimselt ja füüsiliselt ühendada,» kuulutas Johnson. 

Peaminister rõhutas, et ei taha leppeta Brexitit, kuid selleks tuleb valmis olla.

«Me hakkame rajama uusi sadamaid ja muudame maksuseadusi, et investeeringuid suurendada,» ütles ta, lubades investeeringuid eeskätt EL-ist lahkumist pooldavatele piirkondadele.

Kuritegevust tuleb vähendada ja sotsiaaltoetuste süsteem vajab pikaajalist lahendust, mis aitaks kõiki. Me suurendame hariduse rahastamis, ütles vastne peaminister.

Johnson lubab anda kohalikele kogukondadele  suurema võimu ning edendada interneti- ja transporditaristut.

Tema sõnul ei tähendab Brexit üksnes «Westminsteri sõltumatust EL-ist», vaid ka Ühendkuningriigi linnad, krahvkonnad ja külad saavad suurema iseseisvuse.

Uute Brexiti-läbirääkimiste väljavaatest rääkides ütles Johnson, et on valmis EL-i partneritega rääkima, aga vaid juhul, kui lahumisleppest kõrvaldatakse Iiri kaitsemeede, millele tema eelkäija Theresa May alla kirjutas.

Ta kinnitas, et uus Briti valitsus ei jää tegevusetult ootama, kuni «nemad meie juurde tulevad», vaid üritab probleemi lahendada.

«Aga me ei saa seda teha, kuni jääb paika see antidemokraatlik kaitsemeede, see kaitsemeede, mille eesmärk on meie riiki, ÜK-d tükeldada. Sellest on vaja lahti saada, siis võime edasi minna.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles