Soomes on üleriigiline saunapäev

Copy
Saun Soomes.
Saun Soomes. Foto: Reuters / Scanpix

Soomes jõudis täna kätte kogu suve kestnud saunakampaania kõrghetk ning rahvast kutsutakse üle riigi sauna leili võtma.

Saunapäeva eestvedaja on rahvusringhääling Yle, kes kutsus soomlasi üheskoos leilitama ja võõraid ka oma kodusauna kutsuma.

Soome saunaseltsi sõnul on saunakultuur esitatud riigi esimeseks kandidaadiks UNESCO rahvusvahelise kultuuripärandi nimekirja ja see on üks põhjus, miks Yle kogu rahvast täna sauna kutsus.

«Tõstame sauna esile just nüüd, sest avalikud saunad ja ühissaunatamine on tõusuteel,» ütles Yle saunapäeva produtsent Tiina Klemettilä.

Saunapäevast võtavad osa saunad kogu Soomest. Saunakaardilt on näha, et kõige põhjapoolsem leilivõtmise koht on Nuorgami ja kõige lõunapoolsem Hango.

Paljudes linnades ja maakondades on mitu sauna, soovija võib nad kõik järele proovida. Yle andmetel on avatud ka piirivalvesaun ja hulk väikseid kodusaunu.

Saunapäeva programmi põhisündmused on kavas Tampere Ratina linnaosas. Tampere on nimelt valitud juba varem maailma saunapealinnaks.

Saunapäeva puhul saab kell 14-22.30 Tampere bussides tasuta sõita, kui seljas on rannamantel. Selle all peaks siiski olema vähemalt ujumisriided.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles