Itaalia politseiniku tapmises kahtlustatavat väärkoheldi kinnipidamisel

Kaspar Schultz
Copy
Itaalia politseiniku mõrvas kahtlustavad Gabriel Christian Natale-Hjorth ja Finnegan Lee Elder.
Itaalia politseiniku mõrvas kahtlustavad Gabriel Christian Natale-Hjorth ja Finnegan Lee Elder. Foto: / AP / Scanpix

Politseiniku mõrvas kahtlustatu, 18-aastase Gabriel Christian Natale-Hjorthi pilt lekitati eile Itaalia meediasse. Pildil näha olev kahtlusaluse kohtlemine on tekitanud avalikku muret politsei väärkohtlemise osas.

Politseiniku mõrvas kahtlustatu, 18-aastase Gabriel Christian Natale-Hjorthi pilt lekitati eile Itaalia meediasse.

Natale-Hjorth ja tema sõber, 19-aastane Finnegan Lee Elder, arreteeriti pärast politseiniku tapmist reedel. Elderit süüdistatakse Rega pussitamises ning Hjorthi teise politseiniku ründamises. Samuti on esitatud mõlemale mehel süüdistus väljapressimises.

Karabinjeer Mario Cerciello Regat pussitati väidetavalt kaheksa korda kui politseinik uuris noorukite narkootikumide tehingut.

Itaalia politsei on algatanud juurdluse pildi lekitamisesse, milles on näha üht kinnipeetavat istumas politseijaoskonnas, kinniseotud silmadega ning käeraudades.

Kaks Ameerika noorukit peeti kinni laupäeval, kahtlustatuna politseiniku tapmises. Natale-Hjorth ja Elder on San Fransiscot ning külastasid Itaalia pealinna puhkusel olles.

Kaks noorukit lähevad täna kohtu ette.

Mis juhtus politseinike ja ameeriklaste vahel?

Uurijate sõnul varastasid ameeriklased narkodiileri seljakoti, kes oli müünud neile kokaiini pähe purustatud aspiriinipulbrit, vahendab Itaalia uudisteagentuur Ansa.

Nad pakkusid välja mehele koti tagastamist, vastutasuks 100 euro ning grammi kokaiini eest. Diiler leppis meestega kokku vahetuse, kuid andis sellest teada ka politseile, kes ameeriklastega kohtuma läksid.

Politseinikud, kes sündmuskohale läksid, olid tavariietes ning ilma relvastuseta, kuid andsid ameeriklastele märku, et nad on politseinikud, ütles karabinjeeride politseiüksus.

Siis aga tekkis rüselus, mille käigus pussitati Regat kaheksa korda ning politseinik suri saadud vigastustesse haiglas.

Kohapeal olnud valvekaamerate ning pealtnägijate tunnistuse baasil sai politsei süüdlastele kiiresti jälile, sest ameeriklased peatusid sündmuskoha lähedal hotellis.

Politsei sõnul olid ameeriklased valmis Itaaliast lahkuma pärast vahejuhtumit. Nende hotellitoa läbiotsimisel leiti ka võimalik mõrvarelv, mis oli peidetud laepaneelide taha, vahendab The Telegraph.

Politsei ütles pressiteates, et mõlemad ameeriklased, pärast tõendite teadasaamist, tunnistasid oma süüteo üles.

Itaalia meediakanalite sõnul tunnistas Elder mõrva üles kuid ütles, et ei saanud aru, et Rega oli politseinik, sest mees ei kandnud vormiriietust ning Elder ei oskanud itaalia keelt.

Lekitatud pilt

Pilt lekitati Itaalia ajalehele Corriere della Sera, kus pildiga seotud artikkel tõi paralleele vangide kohtlemisega Guantanamo Bay-s, mis on USA sõjaline kinnipidamisasutus.

Pilti jagati väidetavalt politsei siseveebis laupäeval, vahendab The Guardian.

Itaalia sõjaväepolitsei, karabinjeerid, on distantseerinud ennast pildist ning algatas uurimise pildi lekitamisesse. Samas ei seadnud politsei ka pildi tõepärasust kahtluse alla.

Sõjaväepolitsei ülemjuhataja, Giovanni Nistri, ütles Corriere della Serale, et «see on mitteaktsepteeritav juhtum ning seda tuleks ka sellisena kohelda».

Politseiülem Fransesco Gargaro ütles, et kahtulustatava silmade kinnisidumine on illegaalne ning ütles AP-le, et ohvitser, kes nii käitus, tegi seda veana. Ohvitser, kes Natale-Hjorthi silmad kinni sidus, tegi seda vältimaks seda, et süüdistatav näeks juurdlusega seotud dokumente, ütles Gargaro.

Itaalia uudisteagentuur Ansa on öelnud, et vastutav ohvitser on uurimise tulemusel aktiivsest teenistusest eemaldatud.

Salvini: tundke kaasa ohvrile, mitte tapjatele

Itaalia poliitikud ning inimõiguste grupid on avaldanud muret pildi pärast, kuid Itaalia siseminister on olnud oma seisukohas karmim, vahendab BBC.

Twitteris ütles Salvini, et «Need, kes virisevad arreteeritud inimese silmade kinnisidumise üle, ma tulen neile meelde, et ainus ohver, kelle pärast nutta, on… Karabinjeer, kes hukkus oma tööd tehes, tapetud inimeste poolt, kes kui süüdi mõistetud, väärivad eluaegset vanglakaristust».

Karabinjeer Rega oli värskelt abiellunud ning naasnud tagasi tööle pärast mesinädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles