Rumeenia politsei võimetus päästa noore neiu elu tõi kaasa meeleavalduse

Copy
15-aastase ohvri mälestamiseks jäeti küünlaid Rumeenia siseministeeriumi ees. Sildil on kirjas "Andesta meile Alexandra".
15-aastase ohvri mälestamiseks jäeti küünlaid Rumeenia siseministeeriumi ees. Sildil on kirjas "Andesta meile Alexandra". Foto: Vadim Ghirda / AP / Scanpix

Politsei võimetus vahistada noore neiu vangistajat on tekitanud pahameelt Rumeenias, kus inimesed nõuavad valitsuse tagasiastumist. Inimeste suurimaks nördimuseks on asjaolu, et politseil kulus hädaabikõnele reageerimiseks 19 tundi.

Tuhanded inimesed tulid laupäeval Rumeenia pealinnas Bukarestis tänavatele, nõudes valitsuse tagasiastumist ning vastutuse võtmist politsei ebakompetentsuse eest. Meeleavaldajad süüdistasid valitsust õigussüsteemi nõrgendamises.

Avalikku pahameelt on tekitanud 15-aastase neiu surm, kes andis oma röövimisest politseile teada kolme telefonikõnega, kuid politseil kulus 19 tundi, et hädaabikõnele reageerida.

Meeleavaldajad mälestasid hukkunut, asetades lilli ja küünlaid ajutisele mälestusplatsile siseministeeriumi ees, vahendab the Telegraph.

Kinnipeetud mehe advokaat ütles, et mees tunnistas end süüdi ka teise, 18-aastase tüdruku tapmises, kes läks kaduma kolm kuud tagasi, vahendab Deutsche Welle.

Noore naise saatus

Mõlemad tüdrukud tahtsid minna Rumeenia lõunaosa linnast Caracalist tagasi oma kodukohta. Kehv ühistransport on Rumeenias üldine probleem, seepärast valisid tüdrukud hääletamise, vahendab The Guardian.

Mõlema tüdruku võttis peale 65-aastane mehhaanik Gheorghe Dinca. «Mu klient ütles, et mõlemad neiud läksid temaga vabatahtlikult, kuid mõlemal puhul puhkes konflikt vahetult pärast reisi algust ning seejärel ta lõi neid, löögid põhjustasid nende surma,» ütles Dinca advokaat.

15-aastane Alexandra Macesanu, keda nähti viimati kolmapäeval, helistas politseisse neljapäeva hommikul ja andis teada, et teda on röövitud, vägistatud ning et teda hoitakse tahte vastaselt ründaja majas kinni. Ta ei olnud võimeline andma politseile täpset aadressi, vahendab Deutsche Welle. Tüdruk helistas politseile kokku kolmel korral.

Tüdruk jõudis hüüda: «Ta tuleb, ta tuleb», enne kui viimane kõne lõppes, ütles politsei. Lisaks andis kahtlusaluse naaber Caracalis politseile teada, et kuulis karjeid naabri majast.

Vaatamata vihjetele, ei olnud võimud võimelised kahtlusaluse maja tuvastama 12 tunni jookdul. Politseinikud otsisid hoopis kolme teist hoonet.

Pärast õige hoone tuvastamist ootas politsei, kuni oli saanud läbiotsimismääruse, vaatamata sellele, et hädaolukorras nad seda ei vaja, vahendab Deutsche Welle. Politseinikud ootasid hommikuni määruse saamiseks ning sisenesid majja 19 tundi pärast Alexandra viimast kõnet.

Pealtnägijate sõnul leidsid politseinikud kohast, kus tüdrukut kinni hoiti, söestunud jäänused koos riidetükkide ja kalliskividega, vahendab AFP. Kuigi kinnipeetav eitas esialgu, et oli ohvritega kohtunud, ei olnud ta võimeline seletama, miks Macesanu oli kasutanud tema telefoni, ütles mehe advokaat.

Valitsuse reaktsioon

Siseminister Nicolae Moga vallandas puhkenud skandaali tõttu politseijuht Ioan Buda, lisaks sunniti tagasi astuma veel nelja ametnikku, vahendab Deutsche Welle. Moga ütles, et sellise skandaali puhul on vaja kasutada «äärmuslikke meetmeid».

Ka Rumeenia president Klaus Iohannis nõudis kõigi karistamist, kes selle juhtumi «dramaatilise» lahendusega seotud olid. Ta kritiseeris politseid «eksimuste ja kõhkluste» eest juhtumi käsitlemisel ning kutsus karistama karmilt kõiki, kelle süü leiab tuvastamist.

Iohannis ütles, et Rumeenia juhtkond arutab juhtunut järgmisel nädalal riikliku julgeolekunõukogu korralisel istungil. President, kes on ka varem sotsiaal-demokraatlikku valitsust kritiseerinud, süüdistas ka «poliitilisi otsustajaid», kes on korrumpeerunud ja ebakomptentsed.

Rumeenia peaminister Viorica Dăncilă teatas laupäeval, et kaalub rahvahääletust, mis selgitaks, kas oleks vaja karmistada karistusi tapmiste, vägistamiste ja pedofiilia eest.

Teise ohvri, Luiza Melencu, puhul on samuti süüdistatud politseid, sest üks uurimisega seotud politseinik oli uurimise lõppedes vihjanud, et noor neiu võis olla ära jooksnud «oma printsiga valgel hobusel», vahendab Deutsche Welle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles