Sudaanis lasti meeleavaldusel maha viis inimest

Copy
Meeleavaldajad Al-Obeidis.
Meeleavaldajad Al-Obeidis. Foto: MARWAN ALI / EPA

Sudaanis lasti esmaspäeval meeleavaldusel maha viis protestijat, kellest neli olid tudengid, teatas protestiliikumisega seotud arstide ühendus.

Vahejuhtum leidis aset Al-Obeidi linnas, kus protesteeriti toiduainete- ja kütusepuuduse vastu.

"Viis märtrit suri snaiprikuulidest saadud vigastustesse rahumeelsel meeleavaldusel Al-Obeidis," teatas ühendus.

Meeleavaldus langes ajale, kui protestiliidrid ja riiki valitsevad kindralid valmistuvad teisipäeval valitsuskõnelusi jätkama. Protestiliikumine kutsus juhtunuga seoses üles uutele meeleavaldustele.

Sudaani neljas linnas kehtestati pärast juhtunut öine liikumiskeeld, nende seas osariigipealinnas Al-Obeidis. Liikluskeeld kehtib iga päev õhtul kella üheksast kuni kuueni hommikul tähtajatult, teatas osariigi kuberneri kantselei.

Sudaanis peaksid teisipäeval jätkuma läbirääkimised Sudaani protestijuhtide ja valitsevate kindralite vahel, et lahendada järelejäänud küsimused tsiviilüleminekuvalitsuse moodustamiseks, teatasid vahendaja ja protestiliider.

Aafrika Liidu vahendaja Mohamed El Hacen Lebatt ütles oma pühapäevases avalduses, et pooled on kutsutud "lõplikele kõnelustele põhiseadusliku deklaratsiooni üle".

Prominentne protestiliider Babiker Faisal kinnitas samuti teisipäeval Hartumis peetavaid läbirääkimisi kahe poole vahel, kes 17. juulil allkirjastasid esialgse võimujagamisleppe pärast kauaaegse presidendi Omar al-Bashiri kukutamist aprillis.

Teine lepe hõlmab muu hulgas tsivilistidest ja sõjaväelastest koosneva ühise valitsusorgani volitusi, julgeolekujõudude paigutamist ja seda, kas anda kindralitele absoluutne immuniteet protestiga seotud vägivalla osas.

"Ma eeldan, et me jõuame põhiseaduslikus deklaratsioonis teisipäeval kokkuleppele, sest allesjäänud erimeelsused ei ole suured," lisas Faisal.

Lebatt ütles, et mõlemat poolt esindav tehniline komitee kohtub esialgseteks kõnelusteks esmaspäeval. 17. juuli poliitiline deklaratsioon näeb ette ühise tsivilistidest ja sõjaväelastest koosneva üleminekuorgani loomist, mis paneb paika täieliku tsiviilvalitsuse.

Üleminekuorganisse hakkab kuuluma kuus tsiviilisikut ja viis kindralit.

See koordineerib tsiviilüleminekuvalitsuse ja parlamendi moodustamist, mis valitseb 39 kuud, pärast mida korraldatakse valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles