Maroko kuningas annab armu tuhandetele vangidele

BNS
Copy
Mohammed VI
Mohammed VI Foto: JALAL MORCHIDI / EPA

Maroko kuningas Mohammed VI tähistas teisipäeval täituvat troonileasumise 20. aastapäeva tuhandetele vangidele armu andmisega, vabadusse pääsevad ka mõned kolm aastat tagasi loodud protestiliikumise liikmed. 

Tähtpäeva eelõhtul avaldatud kuningapalee avalduses teatati üksikasju täpsustamata ühtekokku 4764 inimese amnesteerimisest.

Al-Hirak al-Shaabi protestiliikumine sai alguse 2016. aasta oktoobris Maroko põhjaosas Rifi piirkonnas ajendatuna kalakaupmehe Mouhcine Fikri surmast. Fikri suri pärast seda, kui politsei võttis talt hooajaväliselt püütud väärtusliku mõõkkala ja viskas selle prügiautosse. Fikri läks kalale järgi ning sõiduki prügipurustaja muljus ta surnuks.

Vahejuhtumi järel puhkenud meeleavaldused, mis olid riigis suurimad pärast 2011. aasta Araabia kevadet, kasvasid kiiresti üle laiemaks liikumiseks, mis nõudis arengut ning samme korruptsiooni ja tööpuuduse vastu. 

Meeleavaldustega seoses arvatakse olevat vahistatud ja kohtu alla antud üle 400 protestija, kuid ühtegi ametlikku arvu ei ole avaldatud. Vahistatuist umbes 250-le on kuningas juba varem armu andnud. 

Mohammed VI (55) lubas esmaspäeva õhtul ka läbi viia valitsusremondi ja tuua «uut verd» poliitilistele ja haldusametikohtadele, et seeläbi paremini ebavõrdsusega võidelda. 

Kungingas tervitas oma riigi põhjaosas Tétouani linnas asuvas palees peetud kõnes riigis tehtud edusamme taristu arendamisel ja vabaduste vallas, kuid tunnistas, et nendel jõupingutustel pole olnud «piisavat mõju». 

2011. aasta juulis referendumil heaks kiidetud põhiseadusega suurendati  Marokos peaministri ja parlamendi võimutäiust. 

Kuningal on Põhja-Aafrika riigis aga riigipea, relvajõudude ülema ja riigi kõrgeima islamiasjatundjana jätkuvalt suur võimutäius. Monarhia kontrolli all on ka võtmesektorid riigi majanduses.

Mohammed VI sai kuningaks 1999. aastal pärast oma isa kuningas Hassan II surma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles