USA senatil ei õnnestunud blokeerida relvatehingut saudidega

BNS
Copy
USA senati relvateenistuste komitees teeniv demokraadist senaator Ben Cardin.
USA senati relvateenistuste komitees teeniv demokraadist senaator Ben Cardin. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA senatil ei õnnestunud esmaspäeval takistada vastuolulise 8,1 miljardi dollari maksumusega relvatehingu läbiviimist Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatidega pärast seda, kui president Donald Trump oli kongressi tehingut blokeerivatele resolutsioonidele veto pannud. 

Senat hääletas esmaspäeval Trumpi veto tühistamise üle ning selleks oleks vaja läinud kahe kolmandiku senaatorite toetust. Presidendi veto tühistamist toetas 46 ja vastu oli 41 senaatorit, mistõttu jäi veto jõusse. 

Valge Maja teavitas mais kongressi, et kavatseb minna 22 Saudi Araabiat, AÜE-d ja teisi riike puudutava relvatehinguga hädaolukorra reegleid kasutades mööda seadusega ettenähtud kongressi õigusest sellised relvatehingud üle vaadata ja heaks kiita.

Muuhulgas müüb Ühendriikide valitsus Saudi Araabiale ja AÜE-le lennukite hooldamiseks mõeldud varustust, täppislaskemoona ja teisi relvi. 

Kriitikute sõnul halvendab relvamüük veelgi olukorda sõjast laastatud Jeemenis, kus Saudi Araabia juhib USA toetusega koalitsiooni Iraani toetusega šiiamässuliste huthide vastu. ÜRO hinnangul on sõda toonud Jeemenis kaasa maailma rängima humanitaarkatastroofi. 

Demokraadist senaator Ben Cardin ütles, et vabariiklasest presidendi erakonnakaaslased senatis hülgasid tehingut mitte blokeerides oma põhiseadusliku ülesande teostada järelevalvet. 

«Meil on nii õiguslik kui ka moraalne kohus tagada, et USA relvi ei kasutata inimõiguste rikkumiseks või vägivalla toimepanemiseks süütute tsiviilisikute vastu,» sõnas senati välissuhete komitees teeniv Cardin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles