Teherani eksmeerile mõisteti naise tapmise eest surmanuhtlus

Copy
Teherani endine linnapea Mohammad Ali Najafi 13. juulil kohtusaalis.
Teherani endine linnapea Mohammad Ali Najafi 13. juulil kohtusaalis. Foto: MEGHDAD MADADI/AFP/Scanpix

Iraani kohus määras oma naise tapmises süüdi mõistetud endisele Teherani linnapeale Mohammad Ali Najafile surmanuhtluse, teatas kohtuvõim teisipäeval. 

Reformimeelse poliitikuna tuntud Najafi mõisteti süüdi selle eest, et ta laskis maha oma teise naise Mitra Ostadi nende Teherani kodus 28. mail, ütles Iraani kohtuvõimu pressiesindaja Gholamhossein Esmaili. 

Iraani meedia teatel leiti naise surnukeha vannist pärast seda, kui Najafi (67) end politseile üles andis ja naise tapmise üles tunnistas. 

«Süüdistusleht sisaldab ettekavatsetud mõrva, peksmist ja ebaseadusliku relva omamist,» vahendas kohtuvõimu ametlik uudisteagentuur Mizan Online Esmaili sõnu. Tema sõnul tuvastas kohus ettekavatsetud mõrva toimumise ja määras surmanuhtluse. 

Najafi mõisteti peksmissüüdistuses õigeks, kuid sai kaheaastase vanglakaristuse ebaseadusliku tulirelva omamise eest, lausus Esmaili. «Kohtuotsus ei ole lõplik ja seda saab ülemkohtusse edasi kaevata,» lausus kohtuvõimu pressiesindaja. 

Ostadi perekond taotles islami šariaadiõiguses sisalduva kättemaksusätte ehk silm silma vastu põhimõtte rakendamist, mis näeb selles juhtumis ette surmanuhtluse kohaldamist. 

Najafi kohtuprotsessi on Iraani riigimeedias laialdaselt kajastatud. Matemaatik, professor ja veteranpoliitik Najafi on töötanud president Hassan Rouhani majandusnõuniku ja haridusministrina. Teherani linnapeana töötas ta 2017. aasta augustist 2018. aasta aprillini. 

Najafi abiellus Ostadiga, olles endiselt abielus oma esimese naisega. Mitmenaisepidamine on Iraanis lubatud, kuid islamivabariigi ühiskonnas vaadatakse sellele halvasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles