Pariis: Trumpi jutt Prantsuse veini maksustamisest on loll (1)

Copy
Prantsuse põllumajandusminister Didier Guiilaume.
Prantsuse põllumajandusminister Didier Guiilaume. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsuse põllumajandusminister nimetas täna USA presidendi Donald Trumpi ähvardust kehtestada Prantsuse veinile imporditoll absurdseks ja rumalaks.

Prantsusmaa pälvis Trumpi viha pärast seda, kui esimese suurmajandusena kehtestas maksu digihiidude käibele. Niinimetatud GAFA maks (Google, Apple, Facebook ja Amazon) seati sisse, et tõkestada veebihiidude tava võtta tulu arvesse madala maksumääraga riikides, mitte seal, kus tulu teenitakse.

USA president siunas maksu läinud nädalal Twitteris ja lubas vastata president Emmanuel «Macroni rumalusele märkimisväärse vastumeetmega». Küsimusele, kas tariifi osaks võib saada Prantsuse vein, vastas Trump: «Võib-olla vein, võib-olla midagi muud.»

«Ma olen alati öelnud, et Ameerika vein on parem kui Prantsuse vein,» lisas Trump, kes enda sõnul on karsklane.

«Poliitilise ja majandusliku debati mõttes on absurdne öelda, et «te maksustate GAFA-t, seega me maksustame teie veini». See on täiesti loll jutt,» ütles Prantsuse põllumajandusminister Didier Guillaume Prantsuse telekanalile BFM.

Minister lisas ka, et Ameerika vein ei ole Prantsuse omast parem.

«Me maksustame GAFA-t, sest nad teenivad tohutut, miljonite või miljardite eurode või dollariteni küündivat kasumit, kasutades Prantsuse töölisi. Pole mingit põhjust, miks nad ei peaks makse maksma,» rääkis minister. «See on kolmas kord, kui USA president on maksuga ähvardanud, kolmas kord aasta jooksul. Näeme, kas ta selle ka täide viib,» lisas Guillaume.

Guillaume võttis sõna pärast seda, kui Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire proovis pingeid USA-ga leevendada ja lubas jõuda digihiidude maksustamise osas leppeni G7 tippkohtumiseks augusti lõpus. «Ei ole huvi sihtida ainult Ameerika ettevõtteid,» ütles Le Maire laupäeval. Ta märkis, et kolmeprotsendine maks puudutab kõiki digihiide, mis Prantsusmaal käivet teevad, sealhulgas ka Hiina ja Euroopa omi.

Pariis on teatanud, et maks tühistatakse, kui digihiidude maksu osas jõutakse rahvusvahelise leppeni. Prantsusmaa loodab, et selline lepe hõlmaks 2020. aasta lõpuks kõiki OECD riike.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles