Ukraina arestis eelmisel nädalal kinni peetud Venemaa tankeri

Copy
Venemaa tanker Neima, mis vaatamata ümbernimetamisele kinni peeti.
Venemaa tanker Neima, mis vaatamata ümbernimetamisele kinni peeti. Foto: Vladimir Vladislavlev / Vladimir Vladislavlev/TASS / Scanpix

Ukraina kohus andis täna korralduse arestida Venemaa tanker, mis peatati eelmisel nädalal seoses väidetava seotusega Kertši väina instidendis eelmise aasta lõpus, ütles sõjaväe prokurör.

Odessa Primorski ringkonnakohus arestis Vene tankeri Neima, ütles Ukraina sõjaväeprokuratuuri ülem Anatolõi Matios.

«Järgides vastavas petitsioonis tehtud nõuannet, otsustas kohus arestida laeva, koos dokumentidega, mis laeva läbiotsimisel leiti», kirjutas ta oma Facebooki seinale.

Matios lükkas ümber Venemaa meedia väited, et Ukraina õiguskaitseorganid on väidetavalt läbi viinud ebaseadusliku uurimise laeval, ilma Venemaa konsuli nõusolekuta.

«Lähtuvalt kehtivate rahvusvaheliste lepingute normidest, mille on nii Venemaa kui Ukraina ratifitseerinud, ei ole vajadust hankida nõusolekut ega luba võõrriigi diplomaatilise missiooni või konsulaarasutuse esindajalt, et läbi viia uuringuid Ukraina territooriumil viibiva mere või jõe transpordivahendil», ütles Matios.

24. juulil sisenes Venemaa lipuga tanker Nika Spirit Izmaili sadamasse Ukrainas. Rahvusvahelise informatsioonisüsteemi Equasis andmetel identifitseeriti laev kui tanker Neima, mis blokeeris Kertši väina 25.novembril, mil Venemaa julgeolekujõud tulistasid kolme Ukraina sõjalaeva suunas ning vahistatsid laevadel olnud 24 meremeest.

Kolm Ukraina madrust said vahejuhtunus vigastada.

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) ning Sõjaväe prokuratuur pidasid kinni Neima 25. juulil. Uurimise käigus tuli välja, et Venemaa omanikud olid laeva ümber nimetanud.

Pärast uurimuse läbi viimist lubas SBU tankeri meeskonnal koju naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles