Soul: Põhja-Korea tulistas välja kaks ballistilist raketti

Copy
Lõunakorealased vaatavad 31. juulil teleuudist Põhja-Korea rakettide väljatulistamisest.
Lõunakorealased vaatavad 31. juulil teleuudist Põhja-Korea rakettide väljatulistamisest. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea tulistas täna välja kaks ballistilist raketti, teatasid Lõuna-Korea relvajõud.

Kaks raketti «lendas 30 kilomeetri kõrgusel umbes 250 kilomeetrit, enne kui nad kukkusid Idamerre», ütles Lõuna-Korea kindralstaabi ametnik, viidates Jaapani merele.

Uudisteagentuur Yonhap teatas varem viitega kindralstaabile, et «laskekehad tulistati riigi idarannikul Lõuna-Hamgyongi provintsis Hodo poolsaarelt».

Põhja-Korea tulistas mõni päev tagasi kaks lühimaaraketti hoiatuseks Souli plaanile korraldada ühisõppused USA-ga.

Soul teatas varem, et Põhja-Korea tulistas välja mitu laskekeha. «Me rõhutame, et rida raketistarte ei aita leevendada pingeid Korea poolsaarel ning manitseme Põhja hoiduma sellistest sammudest,» on öeldud kindralstaabi avalduses.

ÜRO resolutsioonid keelavad Põhja-Koreal ballistilisi rakette välja tulistada, kuid seekord on tegemist teise sarnase sammuga vähem kui nädala jooksul, seda hoolimata Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumisest möödunud kuul.

Pyongyang ja Washington on käivitanud Põhja-Korea raketi- ja tuumaprogrammiga seoses pika diplomaatilise protsessi, mille raames kahe riigi liidrid on aasta jooksul kolm korda kohtunud.

Oma juunikuisel ettevalmistamata kokkusaamisel Korea poolsaart jagavas demilitariseeritud tsoonis leppisid nad kokku kõneluste jätkamises, kuid see töötasandil dialoog ei ole veel käivitunud.

Pyongyang on hoiatanud, et Washingtoni ja Souli keeldumine ära jätta oma vägede iga-aastased manöövrid võib need läbirääkimised nurjata.

Põhi on trotsinud aastaid kestnud isolatsiooni ja sanktsioone, arendades edasi oma arsenali ega ole loobunud ainsastki oma relvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles