Johnson külastab Põhja-Iirimaad, kõneluste peateema on ilmselt Brexit

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Reuters / Scanpix

Briti uus peaminister Boris Johnson külastab täna Põhja-Iirimaad, olles eile lubanud, et Ühendkuningriigi lahkumisel Euroopa Liidust ei tule seal füüsilist piiri Iirimaaga.

Peaminister kohtub Põhja-Iiri peamiste parteide liidritega, et arutada Briti provintsi võimujagamisvalitsuse taastamist, öeldes, et tema kodanikud «vajavad ja väärivad seda, et täitevvõim taastuks ja asuks tegutsema niipea kui võimalik».

Põhja-Iirimaa võimujagamisvalitsus peatati 2017. aasta jaanuaris vaidluse tõttu selle kahe osapoole vahel.

Johnsoni visiidi keskseks teemaks kujuneb aga kindlasti Brexit.

Johnson ütles eile oma Iiri kolleegi Leo Varadkariga peetud telefonivestluses, et Iiri kaitsemeede, mida näeb ette praegune lahkumislepe Euroopa Liiduga, ei ole vastuvõetav.

Johnson kinnitas Varadkarile, et isegi kui Ühendkuningriik lahkub 31. oktoobril Euroopa Liidust lepinguta, jääb tena valitsus igal juhul kindlaks Belfasti leppele ega «raja kunagi piirile kontrolli või füüsilist taristut».

Belfasti või Suure Reede lepe tõi pärast rahu Põhja-Iirimaale, kus pikki aastaid väldanud vägivald nõudis 3500 inimese elu. 

Kontrolli kaotamist piiril peeti võtmeteguriks pingete vähendamisel, kuid pärast Brexitit saab piirist osa EL-i piirist ning seetõttu peab seal olema ka valve. 

Blokk on samas öelnud, et ei kavatse Johnsoni eelkäija Theresa Mayga saavutatud kokkulepet uuesti avada, kuigi Briti parlament selle kolm korda tagasi lükkas. 

Varadkar kordas, et kaitsemeede, mille kohaselt peab Ühendkuningriik järgima piiri avatuna hoidmiseks EL-i kaubandusreegleid, on hädavajalik.

Iiri peaminister ütles eelmisel nädalal, et leppeta Brexiti tulemuseks võib olla ühendatud Iirimaa, sest üha rohkem Põhja-Iiri elanikke seab kahtluse alla liidu Suurbritanniaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles