Viis ELi riiki lubas Itaalia laeval asuvad migrandid vastu võtta

Copy
Rannavalvelaev Bruno Gregoretti.
Rannavalvelaev Bruno Gregoretti. Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix

Euroopa Liidus sündis kokkulepe, mille alusel võtavad viis liikmesriiki vastu 131 Itaalia rannavalvelaeva Gregoretti pardal Sitsiilia sadamas viibivat migranti, kelle sadamasse lubamisest on Itaalia võimud keeldunud. 

Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles AFP-le, et Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Luksemburg ja Portugal ning Itaalia kirik on lubanud viis päeva sadamas olnud migrantide eest hoolt kanda. Ametnik ei avaldanud seda, kuidas migrandid riikide vahel ära jaotatakse, kuid märkis, et enamik neist jääb Itaaliasse. 

Itaalia patrullid korjasid neljapäeval üles umbes 140 migranti, kes olid kipakate paatidega Liibüast oma teekonda alustanud, ja toimetasid nad rannavalvelaevale Bruno Gregoretti.

Operatsioon leidis aset samal päeval, kui veel vähemalt 115 migranti uppus laevaõnnetuses Liibüa lähistel. Tegemist oli tänavuse ohvriterohkeima tragöödiaga Vahemerel, vahendas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM).

Itaalia siseminister Matteo Salvini ütles kolmapäeval kohe pärast Euroopa Komisjoni teadet, et riik lubab Gregoretti pardal olevad 116 migranti paari tunni jooksul maale. «Annan neile lähitundidel loa maale tulla,» sõnas ta. 

Mõned Gregoretti pardal olnud migrandid evakueeriti juba varem, nende seas seitsmendat kuud rase naine, tema mees ja kaks last. 

Salvini oli vastu ülejäänud migrantide maale lubamisele enne, kui EL-i riigid nende vastu võtmises kokkuleppe sõlmivad. 

Salvini on alates Itaalia parempopulistliku valitsuse ametisse astumisest 2018. aasta juunis püüdnud teha lõppu rändetulvale Itaalia suunal. Muuhulgas on ta keelanud abiorganisatsioonide päästelaevadel riigi sadamates randumise. 

See on toonud kaasa olukorra, kus iga kord kui mõni abiorganisatsiooni päästelaev Vahemerel migrante päästab, algavad EL-is keerulised läbirääkimised nende liikmesriikide vahel jaotamise üle. Alles kokkuleppe saavutamise järel lubab Itaalia migrante vedavatel laevadel maabuda.

Prantsuse president Emmanuel Macron teatas eelmisel nädalal, et 14 EL-i liikmesriiki kiitsid heaks plaani Vahemerel päästetud migrantide tõhusamaks ümberjaotamiseks liikmesriikide vahel. Kaheksa riiki on lubanud mehhanismis aktiivselt osaleda. 

Algatuses on lubanud osaleda Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, Luksemburg, Portugal, Leedu, Horvaatia ja Iirimaa.

Salvini on öelnud, et kokkuleppes joonistus välja nõudmine, et Itaalia «oleks ka edaspidi Euroopa põgenikelaager». 

Siseministri sõnul ei allu Itaalia käskudele ja ei ole partner. «Kui Macron tahab migrante arutada, tulgu Rooma,» ütles ta. 

Paavst Franciscus kutsus pühapäeval rahvusvahelist kogukonda rohkemate inimelude kaotuse vältimiseks Vahemerel kiiresti tegutsema. «Kordan oma üleskutset rahvusvahelisele kogukonnale tegutseda kiiresti ja otsustavalt selliste tragöödiate kordumise vältimiseks ning turvalisuse ja väärikuse tagamiseks kõigile,» lausus ta Liibüa lähistel juhtunud laevahukule viidates. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles