Saksamaa ei taha liituda USA laevakaitsemissiooniga Hormuzi väinas (4)

Copy
Saksa mereväe fregatt Kiel 29. juunil.
Saksa mereväe fregatt Kiel 29. juunil. Foto: David Hecker/EPA/Scanpix

Saksamaa ei taha liituda USA juhitud merekaitsemissiooniga Hormuzi väinas, kuid oleks nõus kaaluma sarnast Euroopa missiooni, teatas Berliin kolmapäeval.

Kantsler Angela Merkeli valitsus vastas teisipäeval avalikustatud USA palvele aidata Hormuzi väinas laevaliiklust turvata ja Iraani agressiooniga võidelda.

Berliin kardab, et USA juhitud missioon võib kõrgete pingete tõttu tirida riigi sõjalisse konflikti Ühendriikide ja Iraani vahel.

Saksa valitsuse pressiesindaja Ulrike Demmer ütles kolmapäeval, et Saksamaa toetab endiselt diplomaatilisi jõupingutusi leevendada pingeid, mis lahvatasid pärast Ühendriikide eelmise aasta otsust lahkuda mitmepoolsest Iraani tuumaleppest. 

«USA esitas hiljuti idee merevaatlusmissioonist mitmele liitlasele, nende seas Saksamaale, ja palus neil sellesse panustada,» ütles Demmer.

«Saksa valitsusele on USA ettepanek vastumeelne ja seega ei ole me oma panustamist pakkunud, sest meie üldine poliitika Iraani suunal erineb märkimisväärselt Ühendriikide omast,» lausus ta. 

Berliin tahab rõhutada «diplomaatiat ja pingete leevendamist» ning päästa tuumalepet, lausus Demmer ja lisas, et «USA juhitud missioonil osalemine võib olukorda keerulisemaks teha, kuigi me jagame seilamisvabaduse eesmärki».

Valitsuse pressiesindaja sõnul teeb Saksamaa merejulgeoleku osas «lähedast koostööd Prantsusmaa ja Ühendkuningriigiga» ning usub, et Euroopa juhitud missioon on «kaalumist väärt».

Välisminister Heiko Maas oli veelgi otsekohesem väljendades oma erakonna sotsiaaldemokraatide seisukohta, kes on Merkeli konservatiivide koalitsioonipartnerid.

«Saksamaa ei osale USA väljapakutud ja kavandatud missioonil. Me teeme selles küsimuses tihedat koostööd meie Prantsusmaa partneritega. Berliin peab valeks USA maksimumsurve poliitikat Iraani suhtes,» täpsustas Maas visiidi ajal Varssavis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles