Amman: Kushner arutas Jordaania kuningaga Lähis-Ida rahukava

Copy
USA presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner (vasakul) kolmapäeval Ammanis kohtumisel Jordaania kuninga Abdullah II-ga sellel kuningakoja avaldatud fotol.
USA presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner (vasakul) kolmapäeval Ammanis kohtumisel Jordaania kuninga Abdullah II-ga sellel kuningakoja avaldatud fotol. Foto: JORDANIAN ROYAL PALACE HANDOUT / EPA/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi väimehest vanemnõunik Jared Kushner kohtus kolmapäeval Ammanis kõnelusteks Ühendriikide Lähis-Ida rahukava üle Jordaania kuninga Abdullah II-ga. 

Kushner ja Abdullah arutasid «jõupingutusi Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks», teatas kuningapalee avalduses, lisades, et Valge Maja nõunik «külastab Jordaaniat ringreisi käigus, mis hõlmab mitut piirkonna riiki». 

Jordaania kuningas rõhutas «vajadust saavutada õiglane ja püsiv rahu ja tagada iseseisva Palestiina riigi loomine...pealinnaga Ida-Jeruusalemmas, mis elab rahus ja turvalisena Iisraeli kõrval», seisis palee avalduses. 

Abdullah ütles ka, et igasugune rahukava peab rajanema rahvusvahelise toetusega kahe riigi lahendusel ja olema kooskõlas 2002. aasta Araabia rahualgatusega. 

See algatus kutsus Iisraeli lahkuma kõigilt 1967. aasta Kuuepäevases sõjas vallutatud aladelt vastutasuks suhete normaliseerimisele Araabiamaadega. 

Kushnerit saatis Ammanis Trumpi Lähis-Ida eriesindaja Jason Greenblatt, lisas kuningapalee. 

USA valitsuse rahukava, mille majanduslikud aspektid selle peaarhitektiks peetav Kushner juunikuisel konverentsil Bahreinis avalikustas, näeb ette 50 miljardi dollari investeerimist Palestiina virelevasse majandusse.

Kuid see ei lahenda võtmeküsimusi, nagu iseseisev Palestiina riik, Iisraeli okupatsioon ja palestiinlaste õigus naasta kodudesse, kust nad pärast Iisraeli loomist 1948. aastal põgenesid või välja aeti.

Palestiina Omavalitsus boikottis Bahreini foorumit, süüdistades avalikult Iisraeli-meelset Trumpi katses raha abil poliitilisi lahendusi peale suruda ja fundamentaalse okupatsiooniteema eiramises.

Trump on tunnustanud vaidlusalust Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ning Kushneri sõnul ei maini rahuplaan Palestiina riiki.

Kushner on lubanud, et Valge Maja avaldab ülejäänud rahukava sobival ajal. Ilmselt tehakse seda pärast septembrisse kavandatud Iisraeli ennetähtaegseid parlamendivalimisi.

Jordaania on üks kahest Araabia riigist, kellel on Iisraeliga diplomaatilised suhted. 

Kuningriik võõrustab miljoneid palestiinlasi, kes tulid riiki kahes laines pärast Iisraeli riigi loomist ja pärast 1967. aasta Kuuepäevast sõda, mil Iisrael okupeeris Läänekalda, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektori.

Kõrberiigis, kus on vähe ressursse ja mis sõltub suuresti välismaisest toest, sealhulgas miljard dollarit aastas Washingtonilt, elab 9,5 miljonit inimest, kellest enam kui pool on palestiina päritolu. Üle kahe miljoni Jordaanias elava palestiinlase on ÜRO registreeritud põgenikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles