Ukraina sõjavägi korraldab Tšornobõlis õppusi

Copy
Prõpjati mahajäetud linn.
Prõpjati mahajäetud linn. Foto: Sander Ilvest

Ukraina sõjavägi korraldab radioaktiivselt saastunud Prõpjatis laskeharjutusi, mille tõttu suletakse aeg-ajalt etteteatamiseta kogu turistidele avatud ala. Kaitseministeerium ei ole väljastanud harjutuste kohta mingit informatsiooni.

«Need on pärist sõjaväe harjutustest,» viitab giid Prõpjati kohviku seintes leiduvatele kuuliaukudele. Sama päritoluga on kogu mahajäetud linna majade seinu palistavad kuuliaugud.

Infot Tšornobõli tuumajaama lähistel toimuvate sõjaväeõppuste kohta ei ole Ukrainas laialt levitatud. Mõned «stalkerid» ehk ebaseaduslikult tsooni sisenenud uudistajad on kirjeldanud laskmisõppusi internetis.

Elumaja otse Prõpjati keskväljaku kõrval
Elumaja otse Prõpjati keskväljaku kõrval Foto: SANDER ILVEST

Eelmisel aastal jaanuari lõpus kurtis Tšornobõl Toursi juhataja Jaroslav Jemeljanko Facebookis, et «laskmine on jälle alanud». Tema sõnul suleti Prõpjati linn etteteatamiseta ning turistidel ei lubatud sinna siseneda, isegi kui nad olid külastuse eest eelnevalt maksnud.

Staadioni avamispidustused olid planeeritud 1. maile, jooksurajad ja täismõõtmetes jalgpallistaadion ootasid sportlasi, nüüd laiub staadionimurul mets.
Staadioni avamispidustused olid planeeritud 1. maile, jooksurajad ja täismõõtmetes jalgpallistaadion ootasid sportlasi, nüüd laiub staadionimurul mets. Foto: SANDER ILVEST

Õppuste kohta pole mingit märget Ukraina rahvuskaardi või siseministeeriumi kodulehel. Tšornobõli suletud tsooni haldav riigifirma postitas lihtsalt internetti teate, et Prõpjat suletakse 30. mail külastajatele.

Prõpjati südames asuv keskväljak on kolmekümne aastaga võsastunud.
Prõpjati südames asuv keskväljak on kolmekümne aastaga võsastunud. Foto: Sander Ilvest

Rahvuskaart ei soostunud avaldama oma viimaste õppuste toimumise aega, kuid selle ametnik tunnistas Deutsche Wellele, et rahvuskaardi liikmed osalevad aeg-ajalt Prõpjatis toimuvatel õppustel.

Harjutused toimuvad kinnist tsooni haldavate ametnike nõusolekul ning on osa siseminister Arseni Avakovi «väikeste sammude plaanist», mis töötati välja Donbassi vabastamiseks.

Elumaja Prõpjati keskväljaku kõrval.
Elumaja Prõpjati keskväljaku kõrval. Foto: SANDER ILVEST

Ukraina rahvuskaardi sõnul järgivad Prõpjatis harjutavad sõjaväelased ohutusnõudeid ja kontrollivad oma varustust võimaliku radioaktiivsuse avastamiseks.

Kuid mittetulundusühingu Ukraina sõjaväekeskus juhtaja Taras Tšmut ei usu, et Tšornobõli kinnine tsoon on sõjaväeharjutusteks ohutu koht. Tema sõnul on hooned varisemisohtlikud ja sõdurid võivad seetõttu viga saada.

Kuigi sellised õppused peaksid ideaalis toimuma kõige realistlikumalt lahingolukorda imiteerivates tingimustes, ei tohiks need kujutada ohtu sõdurite elule, lisas Tšmut, rõhutades, et ala on endiselt radioaktiivselt saastunud.

Prõpjati vaateratas, millega kunagi sõita ei jõutud.
Prõpjati vaateratas, millega kunagi sõita ei jõutud. Foto: Sander Ilvest

Poolsalaja peetud õppused võivad kujutada ka ohtu Prõpjatti illegaalselt sisenenud inimestele, kes on läinud seiklusi otsima. Rahvuskaardi sõnul korraldatakse hoonetes päev enne õppusi läbiotsimine ja õppuste algusest teatatakse valjuhääldite abil. Samas ei ole ka sõjavägi kindel, et läbi suudetakse vaadata kõik hooned linnas, mis majutas kunagi 50 000 inimest.

«Hoonete hävinemise ennetamiseks on linnas võetud kasutusele meetmed ning mürske tulistatakse ainult eelnevalt ettevalmistatud sihtmärkide, näiteks liivakottide pihta,» kinnitas rahvuskaart. Samas näitavad hooneid palistavad kuuliaugud, et alati seda põhimõtet ei järgita.

Prõpjati tööliste ühiselamu katust ehtis kunagise NSV Liidu vapp, kõrvalehitist kroonis samades mõõtmetes Ukraina NSV vapp.
Prõpjati tööliste ühiselamu katust ehtis kunagise NSV Liidu vapp, kõrvalehitist kroonis samades mõõtmetes Ukraina NSV vapp. Foto: Sander Ilvest

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi veebilehel on aga algatus petitsioonile, millega president soovib saavutada Tšornobõli keelatud tsooni kandmise UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Ukraina teadur ja aktivist Oleksandr Sõrota hoiatas, et isegi kui Prõpjat kantakse UNESCO maailmapärandi nimekirja, ei ole linna muuseumiks muutmine võimalik senikaua, kuni selle hoonete pihta tulistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles