Moskva ei usu NATO lubadust INFiga keelatud rakette mitte kasutusele võtta

Copy
Tuumarelvade vastaste meeleavaldus 1. veebruaril Berliinis USA saatkonna ees, kus avaldati meelt INF-i toetuseks.
Tuumarelvade vastaste meeleavaldus 1. veebruaril Berliinis USA saatkonna ees, kus avaldati meelt INF-i toetuseks. Foto: Omer Messinger / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Moskva ei usu NATO kinnitust, et tal pole kavas võtta kasutusele keskmaa tuumajõudude lepinguga INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) keelatud tuumarakette, sest NATO kavatsused võivad muutuda.

USA ja Venemaa on teatanud INFist lahkumisest ning süüdistavad teineteist lepingu rikkumises. Lepingu ülesütlemine peaks jõustuma 2. augustil.

«NATO muudkui kordab, et ta on hoolikas ja ettevaatlik ja et tal ei ole selliseid plaane, aga need on pelgalt sõnad, mitte teod,» ütles Vene asevälisminister Sergei Rjabkov neljapäeval seoses USA otsusega INFist lahkuda.

«See ei tähenda meile mitte midagi. Nagu me oleme korduvalt öelnud: NATO-l võivad olla täna ühed plaanid, aga homme või ülehomme juba hoopis teised. Peaksite NATO-lt küsima, miks tema plaanid muutuvad.»

«Meie seisukohti eiratakse ja jäetakse tähelepanuta. Ja mitte lihtsalt ei eirata, vaid töödeldakse südametunnistuspiinadeta, meile omistatakse olematuid kavatsusi, ja ettepanekud korralikuks dialoogiks probleemsete valdkondade üle lükatakse tagasi,» süüdistas Rjabkov.

Moskva ei võta NATO sõnumeid faktidena, rõhutas ta. «Vastupidi, need ei veena meid milleski ja sunnivad meid oma julgeoleku eest hoolitsema.»

1987. aastal Nõukogude Liidu ja USA vahel sõlmitud kahepoolne INF-lepe keelab maal baseeruvate 500–5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiib- ja ballistiliste rakettide ning nende stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise, katsetamise ja paigutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles